YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 01 Temmuz 2020

İnsanlığın geleceği için dünyanın yarısını saklamak şart

  • Dünyanın önde gelen karınca uzmanlarından Amerikalı biyolog, doğa bilimci ve yazar Edward Osborne Wilson, ‘Yarım Dünya; Gezegenimizin Yaşam Savaşı’ adlı kitabında gezegenin yarısını veya daha fazlasını ihtiyat olarak bir kenara ayırmanın insanlık için bir mecburiyet olduğunu öne sürüyor.

    İnsanın doğada yarattığı tahribatın boyutu, bilim insanlarının yaşamı devam ettirmek için alternatif çözümler geliştirmelerine neden oluyor. Doğadaki yok oluşa ‘Dur!’ demek, biyolojik çeşitliliği kaybetmemek ve gelecek nesillere yaşanır bir dünya bırakmak, bu çalışmaların ortak hedefi. Uzun yıllar önce ortaya atılan Yarım Dünya Projesi, yeryüzünün yarısını korumayı başardığımızda korunan türlerin oranının yüzde 85’lere çıktığını gösteriyor. Bu oran, gezegenin en az yarısının güvenli alanda yaşayacağı anlamına geliyor. Edward O. Wilson, Yarım Dünya Projesi’nin detaylarını ve nasıl hayata geçileceğini ‘Yarım Dünya; Gezegenimizin Yaşam Savaşı’ adlı kitabında anlatıyor.


    Yarım Dünya hareketi nedir?

    Yarım Dünya Projesi, bilimsel araştırmalar, deneyimli liderlik ve ilham verici bir angajmanla yürütülüyor. İlham verici angajmandan; ilgili bir sürü kişinin ve kamuoyunun projeye dahil edilmesi kastediliyor. Proje, mevcut yaklaşımdaki boşlukları ele alıp bir kampanyaya dönüştürüyor.

    Yarım Dünya girişimlerinin adımları şöyle;

    - Yarım Dünya haritası hazırlamak,

    - Yarım Dünya proje eğitimci elçileri kazanmak,

    - Yarım Dünya için kürsü ve burslar,

    - Yarım Dünya’nın geleceği için şirketler saptamak,

    - Küresel biyoçeşitlilik envanteri çıkarmak,

    - Model koruma çabaları,

    - Yarım Dünya Konseyi,

    - Bilgi platformu,

    - Halk katılımı.

    Haritalamada en ileri bilim, analitik ve teknolojiye dayanan Yarım Dünya Projesi için en fazla sayıda türü koruyabileceğimiz yerler belirleniyor. Hangi kara ve deniz bloklarını maksimum etki için bir araya getirebileceğimiz, dünyadaki en çok biyolojik çeşitliliği olan yerler ortaya konuyor. Projeyle ilgili tüm detaylara bu linkten ulaşabiliyorsunuz.


    Edward O. Wilson kimdir?

    Edward O. Wilson, Harvard Üniversitesi Biyoloji ve Zooloji fakültelerinde ders verdi. Harvard’da Frank B. Baird Bilim Profesörü, Mellon Bilim Profesörü oldu. Pellegrino Üniversitesi’nden emekli olduktan sonra ders vermeye devam etti ve Harvard’ın Karşılaştırmalı Zooloji Müzesi’nde entomoloji küratörlüğü yaptı. 2005’te E.O. Wilson Biyoçeşitlilik Vakfı’nı kurdu. Karıncalar konusunda dünyanın en yetkin ismi olarak tanınan Wilson, insanlar da dahil tüm hayvanların sosyal davranışlarının genetik kökenlerini çalışan sosyobiyolojinin önde gelen savunucusu. İki Pulitzer olmak üzere sayısız ödülün sahibi.


    Kaynak: AçıkRadyo

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu