YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Haziran 2020

Bu krizden daha yeşil bir gelecek çıkabilir

  • Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, iş dünyasının içinde bulunduğu krizden çıkması için gerekli politika önerilerini açıkladı.

    Birleşmiş Milletler, koronavirüsün dünya çapındaki etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Krizin dünyanın dört bir yanına insanlara, işletmelere, ailelere ağır bir darbe vurması, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomik açıdan içine düştükleri duruma yönelik yapılan açıklama, iş dünyasının içinde bulunduğu krizden çıkarak daha iyi bir dünya inşa edilmesi için gerekli adımları içeren politika önerilerini de içeriyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, çözüm için üç cephede harekete geçilmesi çağrısı yaptı. Kadın hakları ve riskli gruplara odaklanılması BM’nin önerdiği çözümler arasında yer alıyor.

    Kadınlar büyük bir darbe aldı

    Antonio Guterres “COVID-19 salgını çalışma hayatını alt üst etti. Her çalışan, her işletme ve dünyanın her bir köşesi etkilendi. Yüz milyonlarca iş kaybı yaşandı” ifadelerini kullandığı açıklamada genellikle güvencesiz şekilde kayıt dışı ekonomide çalışanların sadece krizin ilk ayında kazançlarında yüzde 60'lık bir düşüş yaşadığının tahmin edildiğini söyledi. Guterres, “Kadınlar özellikle ağır darbe aldı, hem birçoğunun en fazla etkilenen sektörlerde çalışıyor olmasından hem de ücretsiz bakım işlerindeki artışın en ağır yükünü taşıdıkları için” dedi.

    KOBİ’ler desteklenmeli

    Gençler, engelli kişiler ve daha birçok kişinin büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Guterres, “Küresel ekonominin lokomotifi olan birçok küçük ve orta ölçekli işletme belki de bunu atlatamayacak” dedi. Çalışma hayatındaki bu krizin zaten yanmakta olan hoşnutsuzluk ve kaygı ateşini körüklediğini belirten Guterres, “COVID-19’un neden olduğu büyük işsizlik ve gelir kaybı sosyal bütünlüğü aşındırıyor ve ülkeleri ve bölgeleri sosyal, siyasi ve ekonomik olarak istikrarsızlaştırıyor” dedi.

    Mücadele için öneriler

    Guterres, birçok şirket ve çalışanın değişen koşullara yenilikçi yollarla uyum sağladığını, örneğin, milyonlarca insanın bir gecede, birçok durumda da şaşırtıcı bir şekilde başarıyla çevrimiçi çalışmaya başladığını hatırlattı, ancak “en savunmasız olanlar daha da savunmasız kalma riski altında ve yoksul ülkeler ve topluluklar daha da geride kalma riskiyle karşı karşıya” uyarısında bulundu.

    Guterres, çözüm için üç cephede harekete geçilmesi çağrısı yaptı:

    · İşletmelerin kapanmasının, iş kayıplarının ve gelir azalmasının önüne geçmek için risk altındaki çalışanlar, işletmeler, işler ve gelirler hemen desteklenmesi

    · Kısıtlamaların hafifletilmesini takiben sağlık ve ekonomik faaliyetlere güvenli işyerleri, kadın ve riskli grupların haklarıyla birlikte odaklanılması

    · Yeni teknolojilerin herkes için insana yakışır işler yaratma potansiyelini kullanan insan merkezli, yeşil ve sürdürülebilir, kapsayıcı toparlanma ve şirketlerin ve çalışanların zamana olumlu şekilde uyum için takip ettikleri yaratıcı ve olumlu yolları kullanan süreçlerin oluşturulması

    COVID-19 öncesi normal değildi

    Antonio Guterres “yeni normal” üzerinde çok konuşulması gerekeceğinin belirtildiğini, ancak, COVID-19 öncesi dünyanın normal olmaktan uzak olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi. Guterres, “Artan eşitsizlikler, sistematik cinsiyet ayrımcılığı, gençlerin fırsatlardan mahrum olması, durağan maaşlar, kontrolden çıkan iklim değişikliği. Bunların hiçbiri ‘normal’ değildi” dedi.

    Salgının çok büyük yetersizlikleri, kırılganlıkları ve fay hatlarını ortaya çıkardığını belirten Guterres, “Bu nedenle iş dünyası bu kriz bittiğinde eskisi gibi olmamalı, olamaz” dedi.

    “Yeşil, kapsayıcı ve güçlü bir toparlanmanın temeli olan herkes için insana yakışır işler yaratmak üzere koordineli bir küresel, bölgesel ve ulusal çaba ortaya koyma zamanıdır” diyen Genel Sekreter, bunun için vergilerin maaşlardan karbona yönelmesiyle oldukça mesafe kat edilebileceğini söyledi.

    Guterres, “Tüm seviyelerde akıllıca ve zamanında harekete geçilmesiyle ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi rehberliğinde bu krizden daha iyi iş imkanları ve herkes için daha parlak, daha eşit ve daha yeşil bir gelecek ile güçlenerek çıkabiliriz” dedi.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu