YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Kasım 2007

Türkiye'nin İlk Su Altı Sanal Müzesi'nde Saha Çalışmaları Tamamlandı

  • 30 Temmuz 2007 tarihinde Kaş-Uluburun Mevkii'nde araştırma dalışlarıyla başlayan Türkiye Sualtı Kültür Mirası Sanal Müze Projesi, Aralık 2008 tarihinde sona erecek ve Türkiye'nin ilk sualtı sanal müzesi kurulacak.    

    13.11.2007 Atlas

    Proje, Başkent Üniversitesi Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi (BÜKSAM) ve Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) tarafından gerçekleştiriliyor. Tübitak Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamındaki projede yapılan araştırma dalışları Kültür Bakanlığı'nın izniyle yürütülüyor.

    Proje, Türkiye'deki sualtı kültür mirasına katkıda bulunmak için öncelikle sualtı kültür mirasını görünür kılmak, sualtı arkeolojisi ve deniz tarihi ile ilgili bilgi paylaşımını gerçekleştirmek, envanterlenmesini sağlamak ve böylelikle kamuoyunda sualtına dikkat çekebilme amacını taşıyor. Bu amaç doğrultusunda da, projenin nihai hedefi, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek sanal mekanda bir sualtı 'Sanal Müzesi' oluşturmak. Proje kapsamında belirlenen pilot bölge içerisinde bulunan deniz tarihi ve arkeolojik eserlerin envanterlenmesi, bunların envanterlenmesi için metodların belirlenmesi, bu örnek metodolojinin ileri aşamalarında internet üzerinden paylaşıma açılması ve internet kullanıcılarının kullanımıyla büyüyen bir bilgi sistemi planlanıyor.

    Saha Çalışmaları Sona Erdi

    Sualtı Sanal Müze Projesi başlangıç için pilot bölge olarak seçilen ve daha önce Arkeopark olarak kurgulanan Kaş sularından başlayarak oluşturuluyor. Proje, 29 Temmuz 2007 tarihinde Kaş- Arkeopark alanında sualtı araştırmacılığı çalıştayıyla başladı. Araştırma dalışları dokuz hafta boyunca Kaş'ın doğusunda Çılpacık Adası ve batısında Kalkan İnceburun sınırları arasında devam etti. Projenin ilk dönemine ait saha çalışmaları 30 Eylül 2007 tarihinde tamamlandı.

    Saha Çalışmalarında Neler Yapıldı?

    Proje dalışlarına başlangıcından itibaren dokuz hafta boyunca ana ekibe ek olarak dokuz farklı ekip katıldı. Araştırma teknesindeki bir ekibin bir günü 'deniz şartları izin verdiğince', yoğun, yorgun ama bir o kadar da keyifli yaşandı. Her sabah ekip saat 06.00'da uyanıp, saat 06.45'de teknenin denize açılarak ilk dalış noktasına varılması ve kat edilen mesafeye göre değişse de her sabah 07.30'da başlayan dalışlarla güne başladı. Gün boyu yapılan tarama dalışlarında bulunan buluntular yüzey şamandırası ile işaretlenip, koordinatlar alındı, ardından yapılan buluntu dalışlarıyla envanterleme amaçlı, çizim, fotoğraf ve ölçüm yapıldı. Haftalık program dahilinde ana ekibin yanı sıra, her dönem dönüşümlü 10-12 açık su dalgıcı projeye dahil oldu. Her yeni dalış ekibi, sualtı araştırma dalıcılığı çalıştayı teorik ve pratik eğitimlerini Arkeopark alanında deneme dalışları yaparak haftaya başladı.

    Dalış ekibi, ilk dalışını Kaş- Arkeopark alanına yaptı. İzleyen haftalarda ise dalışa yasak olmayan bölgelerden Limanağzı mevkii, Osman'ın Batığı; Üçkayalar, Güvercin Ada, Kaş Adalar mevkiinde Besmi Adası, Kovan-Kovanlı Adaları, Heybeli Ada, Çoban Burnu, Çapa Banko, Çuburbağ Burnu ve Çoban Burnu arası alan, Üçkaya-Topuk, Çılpacık Adası, Sığtaş Adası güneybatısı, Bucak Denizi girişi-doğu kıyısı güneyinde, Bucak Denizi, Gürmenli Adası, Hidayet Koyu ve Kaptanoğlu Sığlığı, Kekova Çılpacık Adası'nda ve dalışa yasak bölge Kaş-Kepez ve Kalkan İnceburun-Kaputaş Plajı arası mevkiinde gerçekleştirdi. Dalışlara, T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcileri Ali İlker Tepeköy, Mustafa Ergün ve Umut Görgülü de eşlik etti.

    Projenin mevcut aşamasına kadar olan dalışlarda, amfora ve amfora kırıklarına, taş ve metal çapalara, günlük kullanım kaplarına, sac teknelere, uçak batığına, safra ve değirmen taşlarına rastlandı.

    Proje süresince elde edilen buluntular veri tabanına aktarılırken bu işlemler için paylaşımlı program dili ve internet üzerinden ulaşımlı bir veri tabanı gerçekleştirilmek üzere çalışmalara başlandı. Saha çalışmaları sonrası üye girişiyle Türkiye Sualtı Kültür Mirasına katkıda bulunmak isteyenler kendi buldukları eserleri paylaşımlı veri tabanına girebileceklerdir.

    http://www.kesfetmekicinbak.com/arkeoloji/05875/    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu