Koronavirüs döneminde oluşan eldiven ve maske atıkları geri dönüşümde son 15 yıldır gösterilen başarıyı tehdit eder düzeye ulaştı. Uzmanlar, kullanılmış maske ve eldivenlerin tıbbi atık olarak işlem görmesi gerektiği konusunda hemfikir.
Koronavirüs salgını dönemi; geri dönüşüm konusunda alınan yolu ve sağlanan başarıyı tehdit eden bir çevresel atığın oluşmasına sebep oluyor. Dünyanın dört bir yanındaki insanların tek kullanımlık malzemeye yönelmeleri çevre için büyük tehdit oluştururken, maske ve eldiven atıkları da başka bir sorunu tetikliyor. Salgın boyunca kullanılan maske ve eldivenlerin evsel atık değil, tıbbi atık olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Geri Dönüşümcüler Konfederasyonu’nun açıklamasında; hastane dışında kullanılan ve çevreye bırakılan tek kullanımlık maske ve eldiven gibi tıbbi atıkların, ciddi sağlık ve çevre riski barındırdığı belirtildi. Açıklamada, bu konuda kamu spotlarının yayınlanmasının yanı sıra; sivil toplum kuruluşlarının, yerel yönetimlerin ve merkezi yönetimin çalışmalarıyla toplumun bilinçlendirilmesi büyük önem taşıyor.
Ev atığıyla karışmamalı
Geri Dönüşümcüler Konfederasyonu Başkanı Mahmut Uğur Çetin, özellikle çalışmak zorunda olanların duruma göre günde 3-4 maske ve en az 2-3 eldiven kullanabildiğini belirterek bunun, salgınla ortaya çıkan problemin bir sonucu olduğunu kaydetti. Çetin, söz konusu sürecin sadece bir sağlık sorunu olmadığına aynı zamanda çevresel etkilerinin de bulunduğuna dikkat çekerek, hane halklarının çevre hassasiyeti konusunda bilinçlendirilmesinin önemine işaret etti. Bu süreçte çevreye özel önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Çetin, "Maskeleri kullandıktan sonra özel itinayla, diğer evsel atıklara karıştırmadan, evinizde ayrı bir poşete koyun ve ağzını bağlayın. Bunları bağladıktan sonra da ikinci bir poşetle ayrı ayrı apartmanınızdaki görevliye teslim edin" dedi.
72 saat kuralı önemli
Mahmut Uğur Çetin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Nisan ayında tek kullanımlık maske ve eldivenlere ilişkin bir genelge yayınladığını belirterek şöyle konuştu: "Genelgede 72 saat kuralı var. Atık üzerinde virüsün kalma olasılığını en aza indirmek için atık torbaları yani tek kullanımlık maske ve eldivenleri koyduğumuz poşetleri en az 72 saat diğer insan ve hayvanların erişemeyeceği oda ve balkonlarda bekletmek gerekiyor. Bu tip genelgelerin kamu spotlarıyla da desteklenmesi lazım."
Hastanelerde sorun yok
Hastanelerde koronavirüsle mücadelede kullanılan maske, eldiven gibi atıkların geri dönüşümünde hiçbir problem olmadığını dile getiren Mahmut Uğur Çetin sözlerini şöyle tamamladı: "Hastanelerimizde bu konuyla alakalı problem yok. Bu atıklar oralarda tıbbi atık ayrıştırma alanlarına atılıyor. Buradan da Avrupa standartlarındaki tıbbi atık bertaraf tesislerine gidiyor. Ülkemizde bunların hiçbiri çevre ve sağlık sorunu oluşturacak durumda değil. Bu konuda Türkiye olarak çok ilerideyiz."
Kaynak: AA
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013