YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Mayıs 2020

Kullanılmış maske ve eldivenler tıbbi atık sayılmalı

  • Koronavirüs döneminde oluşan eldiven ve maske atıkları geri dönüşümde son 15 yıldır gösterilen başarıyı tehdit eder düzeye ulaştı. Uzmanlar, kullanılmış maske ve eldivenlerin tıbbi atık olarak işlem görmesi gerektiği konusunda hemfikir.

    Koronavirüs salgını dönemi; geri dönüşüm konusunda alınan yolu ve sağlanan başarıyı tehdit eden bir çevresel atığın oluşmasına sebep oluyor. Dünyanın dört bir yanındaki insanların tek kullanımlık malzemeye yönelmeleri çevre için büyük tehdit oluştururken, maske ve eldiven atıkları da başka bir sorunu tetikliyor. Salgın boyunca kullanılan maske ve eldivenlerin evsel atık değil, tıbbi atık olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Geri Dönüşümcüler Konfederasyonu’nun açıklamasında; hastane dışında kullanılan ve çevreye bırakılan tek kullanımlık maske ve eldiven gibi tıbbi atıkların, ciddi sağlık ve çevre riski barındırdığı belirtildi. Açıklamada, bu konuda kamu spotlarının yayınlanmasının yanı sıra; sivil toplum kuruluşlarının, yerel yönetimlerin ve merkezi yönetimin çalışmalarıyla toplumun bilinçlendirilmesi büyük önem taşıyor.

     

    Ev atığıyla karışmamalı

    Geri Dönüşümcüler Konfederasyonu Başkanı Mahmut Uğur Çetin, özellikle çalışmak zorunda olanların duruma göre günde 3-4 maske ve en az 2-3 eldiven kullanabildiğini belirterek bunun, salgınla ortaya çıkan problemin bir sonucu olduğunu kaydetti. Çetin, söz konusu sürecin sadece bir sağlık sorunu olmadığına aynı zamanda çevresel etkilerinin de bulunduğuna dikkat çekerek, hane halklarının çevre hassasiyeti konusunda bilinçlendirilmesinin önemine işaret etti. Bu süreçte çevreye özel önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Çetin, "Maskeleri kullandıktan sonra özel itinayla, diğer evsel atıklara karıştırmadan, evinizde ayrı bir poşete koyun ve ağzını bağlayın. Bunları bağladıktan sonra da ikinci bir poşetle ayrı ayrı apartmanınızdaki görevliye teslim edin" dedi.

     

    72 saat kuralı önemli

    Mahmut Uğur Çetin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Nisan ayında tek kullanımlık maske ve eldivenlere ilişkin bir genelge yayınladığını belirterek şöyle konuştu: "Genelgede 72 saat kuralı var. Atık üzerinde virüsün kalma olasılığını en aza indirmek için atık torbaları yani tek kullanımlık maske ve eldivenleri koyduğumuz poşetleri en az 72 saat diğer insan ve hayvanların erişemeyeceği oda ve balkonlarda bekletmek gerekiyor. Bu tip genelgelerin kamu spotlarıyla da desteklenmesi lazım."

     

    Hastanelerde sorun yok

    Hastanelerde koronavirüsle mücadelede kullanılan maske, eldiven gibi atıkların geri dönüşümünde hiçbir problem olmadığını dile getiren Mahmut Uğur Çetin sözlerini şöyle tamamladı: "Hastanelerimizde bu konuyla alakalı problem yok. Bu atıklar oralarda tıbbi atık ayrıştırma alanlarına atılıyor. Buradan da Avrupa standartlarındaki tıbbi atık bertaraf tesislerine gidiyor. Ülkemizde bunların hiçbiri çevre ve sağlık sorunu oluşturacak durumda değil. Bu konuda Türkiye olarak çok ilerideyiz."

     

    Kaynak: AA

     

     

     

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu