Koronavirüs (Covid-19) krizinin Akdeniz’deki ekonomik faaliyetler üzerindeki etkileri, Türkiye’de daha çok küçük ölçekli balıkçılık sektöründe kendini gösteriyor. Kıyı bölgelerinde genellikle günübirlik faaliyet gösteren küçük ölçekli balıkçıların, sokağa çıkma kısıtlamalarıyla faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmaları; maliyetlerin artması ve arz-talep dengesinin bozulmasına, ilk satışta dezavantajlı duruma düşmelerine neden oluyor. Bu olağandışı dönemde tüm balıkçılık sektöründe olduğu gibi küçük ölçekli balıkçılık için de koşullar yeniden şekilleniyor. WWF-Akdeniz Girişimi (MMI), pandemi sürecinde yaşanan gelişmelerden etkilenen balıkçılık sektörünün içinde bulunduğu krizin, Akdeniz’de balıkçılık faaliyetlerinin yeniden planlanması ve balık stoklarının yeniden canlandırılması sürecini hızlandırmak için yeni bir başlangıç olarak değerlendirilebileceğine dikkat çekti.
Balık stokları canlandırılmalı
WWF’in (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ‘Akdeniz’de Covid-19 Krizi ve Balıkçılık’ başlıklı duruş metninde şu önerilere yer verildi:
1. Küçük ölçekli balıkçıların, faaliyetlerini devam ettirememeleri nedeniyle yaşadıkları maddi kayıplar; hem balıkçılığın ekonomik sürdürülebilirliğine hem de denizlerdeki balık stoklarının yeniden canlanmasına katkı için devlet desteği ile telafi edilmeli.
2. Aşırı avlanan balıkların stoklarının yeniden canlanabilmesini sağlamak için tüm balıkçılık faaliyetlerinin durdurulması değerlendirilmeli. Balıkçıların uğrayacağı maddi kayıplar devlet tarafından sağlanacak fonlarla desteklenmeli.
3. Küçük ölçekli balıkçılar için ilk satışta ürünün değerini artırabilecek pazarlama seçenekleri geliştirilmeli.
4. Balıkçılık faaliyetleri, uzun vadede deniz ekosistemlerinin sağlığını ve insan refahını güvence altına alan politikalara öncelik verilerek yeniden planlanmalı.
Balık stoklarının canlanması için çalışmalar hızlandırılmalı.
5. Her türlü yasa dışı, kayıt dışı ve kural dışı (YKK) faaliyetlerde olası bir artışın engellenmesi için gerekli tedbirler alınmalı.
Metnin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.
Hollanda'nın başkenti Amsterdam'ın belediye meclisi, turist sayısını ve çevre kirliliğini azaltmak...
Avrupa Çevre Ajansı aşırı hava koşullarının 1980'den bu yana Avrupa'da 195 bin kişinin ölümüne...
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Su Verimliliği Seferberliği çalışmaları kapsamında su...
Dünya, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olması beklenen COP28 İklim Konferansı'na bu...
Konya'da 2.5 milyon yıl öncesine ait 'sirk buzulu' bulundu
Edirne’de yüksek verimiyle öne çıkan, kış şartlarına ve hastalıklara dayanıklı ‘Toprak’ ve adı...
Küresel ısınma yüz milyonlarca kişiyi iklim göçmeni yapabilir
TSKB, kurumların çevresel, sosyal ve yönetişim alanında risk ve ölçen...
TSKB Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan İklime Dair’in iklim...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013