YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Nisan 2020

Antroposen çağı mı başlıyor?

  • Koronavirüsün kaynağının yaşam alanlarına müdahale edilen hayvanlar olduğunu savunan bilim insanları, bu sürecin yeni bir jeolojik çağ olan ‘Antroposen’e (insan çağı) geçiş olduğunu iddia ediyor.

    İnsanların doğal hayatta neden olduğu yaraların, küresel salgınları ne ölçüde artırdığı araştırılıyor. Bilim insanlarının çalışmaları karantinalardan dolayı sekteye uğramış olsa da, gelecek Birleşmiş Milletler (BM) iklim bilimi raporlarında koronavirüs salgınından çıkarılan derslere yer verilecek. Dünya genelinde şu ana kadar 180 bini aşkın kişinin ölümüne sebep olan koronavirüsün kaynağının hayvanlar olduğu ve hatta bu hayvanın yarasalar olduğu düşünülüyor.

     

    Vahşi yaşama müdahale

    İklim Haber tarafından paylaşılan makaleye göre; küresel ısınma, artan insan nüfusu, kirlilik ve vahşi yaşam alanlarının tahrip edilmesi gibi faktörler hayvanlardan insanlara bulaşan hastalık (zoonotic disease) riskini artırıyor. 2013-14 yıllarında Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) son toplantısında, bu risklerden birinin hastalıklar olduğu üzerinde durulmuş fakat bir salgın ihtimalinden söz edilmemişti. Bu yaklaşım; 2021-2022 döneminde kademeli olarak yayımlanacak ve hükümetlerin küresel ısınmaya karşı alacakları önlemler için bilimsel bir kılavuz olacak değerlendirme raporunda değişecek.

     

    Yeni bir jeolojik çağa giriş

    Birçok araştırmacının tahminleri, gezegenin doğasını beşeri aktivitelerin bozduğu yönünde ve bu durum sonucunda yeni bir jeolojik çağ olan ‘Antroposen’e (insan çağı) geçileceği düşünülüyor. Antroposen, Yunanca’da insan anlamına gelen ‘anthropos’ kelimesinden geliyor. Bu çağ, 11 bin 700 yıl önce Buz Devri’nin kapanmasıyla başlayan Holosen’i geride bırakacak. Bazı bilim insanları koronavirüs salgınını, Antroposen devrinin bir manifestosu olarak tanımlıyor. İnsanların gezegene olan etkilerinin ekosistem çökmeden önce ne kadar ileri gidebileceğini tespit etmenin aciliyetine dikkat çekiliyor. Bu etkiler arasında, tropikal mercan resiflerinin ısınan sularda ölmeye başlaması bulunuyor. Artık daha çok bilim insanı biyoçeşitlilik, iklim değişikliği ve koronavirüs arasındaki bağlantıyı araştırmaya başladı ve bu araştırma sonuçlarına gelecek IPCC raporunda yer verilecek.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu