YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Nisan 2020

Nil’in kirlilikle imtihanı

  • Araştırmalar her yıl 150 milyon ton endüstriyel atığın Nil Nehri'ne bırakıldığını gösteriyor. Büyük bir coğrafyanın can damarı olan Nil, giderek daha büyük bir risk altına giriyor.

    Binlerce yıldır Mısır'ın can damarı olan ve su ihtiyacının yüzde 97'sini karşılayan Nil Nehri, kirlilik ve iklim değişikliği tehdidi altında. Etiyopya'da suyun akışına doğru konumlandırılan devasa barajın inşası ile birlikte, bu tehditler kritik bir düzeye ulaşıyor.

     

    Yaşam tehlike altında

    Nil’in yaşam mücadelesine büyük bir destek veren gönüllü grupları, son üç yılda Nil Nehri kıyılarından 37 ton kutu, plastik şişe, poşet ve farklı türde çöp topladıklarını dile getiriyor. 100 milyonu aşan nüfusun yüzde 90'ından fazlasının Nil kıyısında yaşadığı Mısır’da, nehir; hayatın büyük bir taşıyıcısı konumunda yer alıyor. Mısır’ın ana içme suyu kaynağı olan Nil Nehri, ayrıca balıkçılık ile geçinen geniş bir kitlenin de ekmek kapısı niteliğinde. Nil’in içinde bulunduğu tehlikenin biyoçeşitliliğe, özellikle de balıkçılık ve insan sağlığına yönelik ağır olumsuz sonuçları olacağı öngörülüyor.

     

    Her yıl 150 milyon ton endüstriyel atık

    Ancak hayati önemine rağmen Nil, Mısır'da hâlâ doğrudan içine dökülen atık su ve çöplerin yanı sıra tarımsal ve endüstriyel atıklarla yoğun şekilde kirletilmeye devam ediliyor. Devlet destekli Çevre Ajansı'na göre; her yıl 150 milyon ton endüstriyel atık Nil Nehri'ne bırakılıyor.

     

    Tarım sektörü yüzde 47 küçülecek

    İklim değişikliği ile bağlantılı olarak ortaya çıkan bir başka tehdit ise, deniz seviyesinin yükselmesiyle Akdeniz'in tuzlu suyunun, verimli Nil Nehri deltasının derinliklerine doğru ilerleyecek olması. Bu durum, Nil’in yaşam kaynağı görevlerini büyük ölçüde yok edecek. Araştırmacılar, tuzlu su karışması sonucu 2060 yılına kadar, ülkenin zaten gerilemiş durumdaki tarım sektörünün yüzde 47 oranında küçüleceğini öngörüyor. Nil boyunca en çok yetiştirilen ürünlerden biri olan pamuk, çok fazla suya ihtiyaç duyuyor. Birleşmiş Milletler'e göre Mısır, 2025 yılına kadar ülke çapında tatlı su sıkıntısı çekecek. Şu anda Mısırlıların yaklaşık yüzde 7'si temiz içme suyuna erişemiyor ve 8 milyondan fazla Mısırlı, uygun temizlik önlemleri olmadan yaşıyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu