14.11.2007 NTVMSNBC
ANTALYA - Greenpeace Akdeniz Ofisi Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, pazarın yüzde 90’ının Japonya’nın elinde olduğu belirterek, “suşi tüketmeyin” çağrısında bulundu.
Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu’nun (ICCAT) Antalya’daki toplantısının ilk gününde, “Orkinoslar ve Zaman Tükeniyor” sloganıyla eylem yapan Greenpeace üyeleri, basın toplantısı düzenledi. Greenpeace Akdeniz Ofisi Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, kota aşımı nedeniyle orkinos neslinin tehlike altında olduğunu belirterek, ICCAT tarafından doğu Atlantik ve Akdeniz’deki mavi yüzgeçli orkinoslar için hazırlanan “iyileştirme planı”nın başarısızlık örneği olduğunu söyledi.
ICCAT Bilimsel Komitesi’nin geçen yıl 15 bin ton teklif etmesine rağmen komisyonun kota miktarını 30 bin olarak belirlediğini ifade eden Dökmecibaşı, “Buna rağmen 50 bin ton orkinos avlandı. ICCAT orkinosları, yuvalama ve üreme alanlarını koruyamıyorsa avlanma yasaklanmalıdır. Orkinos avcılığı devam ederse Akdeniz’in ekosisteminin ve balıkçılığın çöküşüne tanık olacağız” diye konuştu.
Geçtiğimiz yıllarda, kaçak avcılık yaptığı tespit edilen ülkelerin, bir sonraki yılki kotalarından bu miktarın düşüldüğünü ifade eden Dökmecibaşı, “Ne yazık ki geçtiğimiz yıl uygulanan sözde iyileştirme planları dahilinde, bu ceza bile kaldırıldı” dedi. Bu yıl avlanan balıkların boyların çok küçük olmasının balıkçıları bile tedirgin etmeye başladığına dikkati çeken Dökmecibaşı, “Pazarın yüzde 90’ı Japonya’nın elinde. Orkinos neslinin tükenmemesi için suşi tüketmeyin” dedi.
Tanesi 3 Bin 800 Avroya Alıcı Buluyor
ICCAT Greenpeace Heyet Başkanı ve Greenpeace İspanya Denizler Kampanyası Sorumlusu Sebastian Losada da “ICCAT Komisyonu, sözde iyileştirme planı hazırlarken, kendi bilimsel komitesinin önerilerine bile aldırış etmedi. Artık bu iş tamamen kontrolden çıktı” diye konuştu.
Mavi yüzgeçli orkinos stoklarının tükenmenin eşiğinde olduğunu ifade eden Losada, popülasyonun yeniden sürdürülebilir bir avlanmaya olanak sağlayacak noktaya gelinceye kadar, tamamen durdurulmasını önerdi. Avlanmanın durdurulmaması durumunda, sadece orkinos neslinin tükenmeyeceğini, aynı zamanda Akdeniz’in ekosisteminde de ciddi sorunlar yaşanacağını ifade eden Losada, bir an önce kontrol mekanizması kurulması gerektiğini söyledi. Orkinos avcılığın karlı bir iş olduğunu, Japon pazarında bir orkinosun 3 bin 800 avroya alıcı bulabildiğini anlatan Losada, sektörün yüzde 90’ını elinde tutan Japonya’nın yasak avcılığı teşvik ettiğini savundu.
Orkinosların en önemli yuvalama alanlarının başında İspanya ile Türkiye ve Kıbrıs arasında kalan bölümün geldiğini dile getiren Losada, “Bu bölgede 2000 yılında 14 bin ton olan avlanma miktarı 3 bin tona kadar geriledi. Bölgedeki 6 popülasyon da tamamen yok oldu” dedi.
http://www.ntvmsnbc.com/news/426280.asp
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013