YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Nisan 2020

Koronavirüs iklim hedeflerini etkilemesin

  • Koronavirüs pandemisinin yaratacağı olumsuzlukların küresel ısınma hedeflerini etkilemesi bekleniyor. AB hükümetleri, düşük karbon ekonomisine geçişin hızlanması için koronavirüs ekonomik kurtarma paketini açıklaya davet ediliyor

    Avrupa Birliği (AB) liderleri geçtiğimiz hafta 6 saat süren online toplantı sonrası, koronavirüs ekonomik toparlanma planında, iklim değişikliğiyle mücadelenin dikkate alınması gerektiği konusunda görüş birliğine vardı. Yapılan açıklamada detaylar üzerinde çalışılacağı belirtilirken, planın; aynı zamanda AB’nin gezegeni ısıtan emisyonları azaltma amacını tanımlamak için kullandığı ‘yeşil dönüşüm’ ile tutarlı olması gerektiğinin liderler tarafından kabul edildiği ifade edildi. AB’nin yürütme komisyonu, bir değişiklik olmazsa Haziran ayında yapılacak. Komisyon, üye ülkelerin 2050 yılına kadar ‘karbon nötr’ hedefinin teyit edileceği zirve öncesinde mutabakat metnini imzalamasını istiyor.

     

    Sadece Polonya imzalamadı

    Yatırımcılar ve çevreci gruplar koronavirüsün ülkelerin ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, Brüksel’in iklim değişikliği hedeflerinden bu nedenle vaz geçmemesini istiyor. Polonya ise koronavirüs pandemisinin AB’nin iklim değişikliği hedeflerine ulaşmasını zorlaştıracağı konusunda uyarı yaptı. Şu ana kadar AB üyelerinden sadece Polonya metni imzalamayı reddetti. Global olarak iklim değişikliğine karşı mücadele veren 300’den fazla grubun oluşturduğu bir koalisyon yaptığı uyarıda, düşük karbon ekonomisine geçişi hızlandırmak için hükümetleri koronavirüs ekonomik kurtarma paketini açıklamaya çağırdı.

     

    Küresel ısınma önceliğini yitirmemeli

    ABD merkezli iklim değişikliğiyle mücadele platformu 350.org’un İcra Direktörü May Boeve yaptığı açıklamada, “Bugün yapacağımız seçimler gelecek yıllarda toplumumuzu şekillendirecek” dedi. Avrupa hükümetleri yaşanan küresel pandemi nedeniyle piyasaya İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmeyen seviyelerde likidite sağlarken birçok politikacı, ekonomist ve çevreci grup, gezegenin kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtlar nedeniyle ısınmasına karşı önlemlerin de mutlaka alınması gerektiğini savunuyor.

     

    Kaynak: Yeşil Haber

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu