Koronavirüs pandemisi nedeniyle alınan önlemler sonucu, daha önce yüksek hava kirliliği yaşanan bölgelerde gözlenen düşüş oranları, bu sürecin; yenilenebilir kaynaklara dönüş hızını artırmak için bir fırsat olduğunu düşündürüyor.
Tüm dünya koronavirüsle mücadele ederken, birbiri ardına gelen raporlar, büyük şehirlerde hava kirliliğinin yüksek oranda azaldığına işaret ediyor. Hafifleyen trafik, endüstriyel faaliyetlerin durması veya en aza indirilmesinin atmosferin temizlenmesi gibi olumlu bir sonucu da var. Salgın, milyonlarca insanın uzaktan çalışma düzenine geçmesini sağladı ve elektrik tüketiminin önemli bir kısmını oluşturan ofis, fabrika ve işyerlerinde elektrik kullanımı durdu. Tüketimin azalmasının, yenilenebilir enerji sektörünün bir değişim yaşamasına sebep olabileceği belirtiliyor.
Enerji kullanımı yüzde 10 azaldı
Araştırmalar; 2020’de endüstriyel elektrik kullanımının azalmasıyla oluşan zorunlu tasarrufun, tüm Şili’de kullanılan yıllık enerji miktarına eşit olduğunu ortaya koyuyor. Avrupa'da da enerji tüketiminin azaldığı görüldü. İspanya, İtalya ve İngiltere'de sosyal mesafe önlemleri kapsamında bar, restoran, iş yeri ve fabrikaların kapatılmasıyla enerji kullanımı ortalama yüzde 10 düşüş yaşadı.
Kömür en pahalı yakıt oldu
Bloomberg Green'e göre; genellikle en ucuz seçenek olarak değerlendirilen kömür, şimdi ucuz alternatif kaynaklar ve doğalgaz karşısında dünyanın en pahalı yakıtı haline geldi. Fosil yakıt bazlı elektrik kaynakları, enerji gereksinimlerindeki azalmalardan hatrı sayılır derecede etkilendi.
Yeşil enerjiye geçiş için fırsat
Uzmanlar, koronavirüs pandemisi döneminin, yenilenebilir enerji kaynaklarını daha güçlü bir seçenek haline getireceğini düşünüyor, İngiltere'de 5 Mart'ta üretilen elektriğin yaklaşık yüzde 40'ı rüzgar santrallerinden geldi. Beşte biri ise güneş enerjisiyle sağlandı. National Grid ESO'nun karbon yoğunluğu izleme aygıtına göre bu, alışılmadık ölçüde güneşli bir gün yaşanmasından kaynaklandı. Bu durum, yenilenebilir kaynakların ülkenin azalan ihtiyacını karşılamak için fazlasıyla yeterli enerji üretebildiği anlamına geliyor. Bulgular, daha güvenilir ve genellikle ihmal edilen enerji kaynaklarının önemine dikkat çekiyor. Enerji arzında yaşanan dalgalanmaların, insanların hayatını ve istihdamı tehlikeye sokabileceği özellikle şu anki Covid-19 salgını gibi istisnai durumlarda, sürekli bir enerji kaynağından emin olmak, çok daha önemli görülüyor.
Kaynak: EuroNews
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013