YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Mart 2020

Verimli geri dönüşüm için atık kaynağında ayrıştırılmalı

  • TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş. (Escarus) Genel Müdürü Dr. Kubilay Kavak, geri dönüşüm için oluşan atığın kaynağında ayrıştırılmasının büyük öneme sahip olduğunu belirterek; “Atık geri dönüşümünün verimliliği artırılmak isteniyorsa atıkların birbirleri ile karışması engellenmeli” dedi.

    Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması için öncü danışmanlık hizmetleri sunan Escarus, 18 Mart Geri Dönüşüm Günü’nde atık yönetimi konusuna dikkat çekti. Dünyada şu an için yıllık üretilen atık miktarının 2 milyar, Türkiye için ise yaklaşık 33 milyon ton olduğunu söyleyen Escarus Genel Müdürü Dr. Kubilay Kavak, “Oluşan atıklar ağır ekonomik yük, gelecek için tehdit, sürdürülebilir kalkınma için önemli bir engel haline gelmiş durumda. Atık oluşumunun engellenmesi, azaltılması, atığın yeniden kullanılması, türüne göre ayrıştırılıp biriktirilmesi, toplanması, geri dönüştürülmesi, geri kazanılması, bertaraf edilmesi, bertaraf sonrası izleme ve denetim faaliyetlerinin yapılması, yönetmelikte öngörülen prosedürlere göre gerçekleştirilmeli” dedi.

    2050’ye kadar atık miktarı yüzde 70 artacak

    Dünya Bankası’nın 2050 yılına kadar atık miktarının yüzde 70 artacağı öngörüsünde bulunduğunu hatırlatan Kubilay Kavak, atıkların mümkünse hiç oluşturulmaması, oluştuğu takdirde azaltılması ve farklı kullanım amaçlarına göre değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti. Atıkların farklı amaçlarla kullanıma uygun olmadığı durumlarda ise ürünlerin geri dönüştürülmesi gerektiğini kaydeden Kavak; “Dünya Bankası tarafından yapılan bir çalışmaya göre atık miktarı 2050 yılına kadar yüzde 70 artacak ve bu atıklar 2.38 milyar ton CO2 salımına neden olacak. Atıkların olumsuz etkilerini en aza indirmek için ülkemizde yüzde 11.9 olan geri dönüşüm oranını yükseltmek gerekli” diye konuştu.

    Halkın bilinçlenmesi sağlanmalı

    Geri dönüşüm için oluşan atığın kaynağında ayrıştırılmasının büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Kubilay Kavak, “Atık türleri farklı saklama koşullarına sahip. Bu yüzden atıklar ayrı ayrı toplanmalı ve saklanmalı. Atık geri dönüşümünün verimliliği artırılmak isteniyorsa atıkların birbirleri ile karışması engellenmeli. Sıfır Atık ve On Birinci Kalkınma Planı hedeflerinde de belirtildiği gibi; atıkların kaynağında ayrıştırılması için farklı kutularda toplama sistemi yaygınlaştırılmalı ve geri dönüşüm konusunda halkın bilinçlenmesi sağlanmalı” dedi. Kavak sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemizde 2017 yılı itibarıyla atıktan kaynaklanan sera gazı emisyonları 17.3 milyon ton CO2 ve bu değer toplam sera gazı emisyonlarının yüzde 3’ünü oluşturuyor. Atıkların geri dönüştürülmesi iklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarının azaltımı için büyük önem taşıyor.”

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu