YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Şubat 2020

Karbondioksit 140 yılda yüzde 42 arttı

  • Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) verilerinden derlenen bilgilere göre son 140 yılda atmosferdeki karbondioksit oranı yüzde 42 arttı.

    Sanayileşme dönemi öncesindeki son 400 bin yılda atmosferdeki karbondioksit (CO2) oranı 200 ile 280 ppm (milyonda bir birim) civarında seyretti. Anadolu Ajansı’nın Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) verilerinden derlediği bilgilere göre; bu artışta fosil yakıtların aşırı kullanımı, kaynaklarda yapılan israf ve diğer insan faaliyetlerinin etkisi var. Sera etkisine neden olan başlıca gazlardan karbondioksit değerleri 1880 yılında yaklaşık 291 ppm iken, 2019 yılında yüzde 42 artarak 412 ppm’e ulaştı. 

     

    Küresel iklim değişimini tetikliyor

    Karbondioksit oranlarına ilişkin sonuçları değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, sanayileşmeyle beraber yer altında milyonlarca yıldır biriken karbonun hızla tüketildiğini belirtti. Toros, "Bunun sonucu olarak başta karbondioksit olmak üzere atmosferdeki sera gazları her gün artıyor ve dünyamız daha fazla ısınmaya devam ederek küresel iklim değişikliğinin etkilerini daha fazla yaşıyor" şeklinde konuştu.

     

    Önlem alınması şart

    Atmosferde yaşanan bu olumsuz değişimin temel nedeninin; insan kaynaklı faaliyetler olduğunu vurgulayan Hüseyin Toros, hem hükümet hem de bireylerin sürdürülebilirlik önlemlerini artırmaları gerektiğini kaydetti. Aksi durumda, sıcaklık, kuraklık, aşırı yağış, sel, fırtına, hortum ve kasırgaların artacağına dikkat çeken Toros şöyle devam etti: "Fosil yakıtların verimsiz kullanılması ve aşırı tüketimin önüne geçilmesi gerekiyor. Yenilenebilir enerjiye geçiş hızlandırılmalı. Enerjinin etkin ve verimli kullanılmasıyla karbondioksit emisyonu azalacak. Aynı zamanda atmosferde karbondioksit yoğunluğunun artışı durdurulabilecek. Önlem alınmazsa yapılan kestirim model sonuçlarına göre; 2040 yılında atmosferde karbondioksit yoğunluğunun 450 ppm değerine ulaşması bekleniyor.”

    Kaynak: AA

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu