YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Şubat 2020

Fransa’dan büyük çevre hamlesi

  • Fransa dünyada bir ilk olan çevreci yasayı yürürlüğü koydu. Yeni yasaya göre; büyük giyim ve kozmetik firmalarının her yıl satılmayan yüz binlerce ürünü farklı yöntemlerle imha etmesi 2022'den itibaren engellenecek.

    Fransa’da kıyafet, elektronik eşya, hijyen ve bakım malzemeleri gibi gıda dışı ürünlerin imha edilmesini yasaklama hakkındaki yasa teklifi, Meclis'in ardından Senato'da da onaylanarak yürürlüğe girdi. Fransa’nın yeni çevreci yasası, satılmayan gıda dışı ürünlerin dernek ve vakıflara verilmesi ya da geri dönüştürülmesini kanunen zorunlu kılıyor.

     

    Amazon’un imhası yasa değiştirdi

    Fransa’nın bu kararında, 2018 yılının Noel kutlamaları sonrasında internet alışveriş sitesi Amazon'un, satılmayan milyonlarca yeni ürünü imha ettiğinin ortaya çıkmasının etkili olduğu belirtiliyor. Yeni yasa, 2022’den itibaren geri dönüşüm amblemi olan ürünler, 2023’ün sonlarında ise diğer ürünler için uygulanmaya başlanacak. Ülkede çok tartışılan plastik şişeler hakkındaki yasak ise 2023'ten itibaren yürürlüğe girecek.

    Lüks ürünler de yasa kapsamında

    Fransa’nın gıda dışı ürünlerde imhayı engelleyen yasası, birçok büyük giyim ve kozmetik firmasını da kapsıyor. Lüks marka giyim ve kozmetik firmaları, satılmayan ürünlerinin ‘marka adını koruma amacıyla’ daha düşük fiyatlarla satılmasını önlemek için imha yoluna gitmeyi tercih ediyor. Yeni yasa, her yıl satılmayan yüz binlerce ürünün yakılarak ya da farklı yöntemlerle imha edilmesini de 2022'den itibaren engelleyecek. 

    Plastik oyuncaklar ortadan kalkacak

    Fransa’nın yeni yasasıyla, fast-food restoranlardaki tek kullanımlık plastik ve oyuncaklar ortadan kalkacak. Kağıt tasarrufu yapmak amacıyla, müşterilerin satın aldığı ürün ve hizmetler belli bir miktarın altında kaldığında ise müşteri istemediği sürece fiş kullanılmayacak. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu