YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 23 Ocak 2020

Yüzyılın iklim değerlendirmesi

  • İspanya'da 1904’ten beri hava olaylarını inceleyen Ebre Gözlemevi’nin kayıtları, yüzyıllık dönem için, yeniden incelendi. Buna göre; dünya çapında artan sıcaklık ortalamaları, küresel ısınmanın endişe verici boyutlara ulaştığını gösteriyor.

    EuroNews’in; aylık veriler ile iklim değişikliğinin gezegenimiz üzerindeki etkisinin incelendiği Climate Now programında bu ay, İspanya'daki Ebre Gözlemevi’nin kayıtları analiz edildi. Sonuçlar, küresel ısınmanın endişe verici boyutlarını bir kez daha ortaya koydu.

    Kutup bölgesi bile daha sıcak

    Analizlere göre; 2019 dünya geneli için en sıcak ikinci yıl oldu, Kanada'da ise yılın aynı dönemi sıcaklık ortalamasına göre daha soğuk bir yıldı. 2019, Alaska ve Kuzey Kutup Bölgesi için çok daha sıcaktı. Avrupa için ise sıcaklıkların, sanayileşme öncesi döneme göre 1.21 santigrat derece üzerinde seyrettiği 2019, en sıcak yıl olarak kayıtlara geçti.

    Batı Avrupa, 2019 yaz mevsiminde rekorlara şahit oldu. Sıcaklıklar İngiltere'de 38.7, Almanya'da 42.6, Güney Fransa'da 46 dereceyi buldu. Aynı şekilde Lüksemburg, Belçika ve Hollanda'da da rekor sıcaklıklar hissedildi. 

    Kurak dönem daha uzun sürüyor

    Kayıtların analizine göre; şu anki yağış miktarı aynı olsa da kurak dönem eskiye nazaran daha uzun sürüyor. Sıcak hava dalgaları gibi olağan dışı olayların, bir asır öncesine göre daha sık meydana geldiği de çıkan sonuçlar arasında. Uzmanlar, bu tür havaların önceleri 25 yılda bir yaşanırken şimdi beş yılda bir meydana geldiğini ifade ediyor.

    Haberin tamamını bu linkte okuyabilirsiniz.

    Kaynak: EuroNews

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu