YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Aralık 2019

Kuşlar küçülüyor

  • Yapılan araştırmalar iklimde oluşan olağanüstü değişiklerin kuş türlerinin birçoğunda küçülmeye yol açtığını ortaya koyuyor.

    Amerika’da 50'den fazla kuş türü üzerinde 40 yıl boyunca yapılan bir bilimsel araştırma, iklimdeki değişimin kuş türlerinin boyutlarının küçülmesine sebep olduğunu ortaya koydu. Araştırmada yer alan bilim insanları, 40 yıl boyunca göç sırasında binalara çarparak ölen kuşları inceleme altına aldı ve zaman içinde kuşların boyutlarında küçülme olduğunu saptadı.

    Boyut küçülüyor kanat genişliyor

    Bilimsel yayın organı Ecology Letters’da yayınlanan araştırmaya göre; 1978’den 2016’ya kadar Chicago’da binalara çarparak ölen ve yere düşen 70 bin 716 kuş incelendi. Çoğu ötücü kuşlardan oluşan ve Kuzey Amerika’nın soğuk bölgelerinde üreyerek kışları kentin güneyinde geçirmek için göç eden 52 tür incelemeye tabi tutuldu. Kuş türlerinin ortalama vücut ağırlıklarında yüzde 2.6, bacak boylarında yüzde 2.4 küçülme olduğu ortaya çıktı. Boyutlardaki bu küçülmeden kaynaklı olarak kanat açıklıklarında yüzde 1.3 artış görüldü. Bilim insanları bu sonucun, kuşların daha küçük boyla göç yollarını kat etmek için harcadıkları güçle ilgili olduğunu düşünüyor. Bu bölgesel araştırmanın sonuçlarının, dünya genelindeki sonuçlarla paralel olduğu da verilen bilgiler arasında.

    Açıklaması Bergman Yasası’nda

    Araştırmacılar, kuş türlerindeki boyutsal küçülmeyi ‘Bergmann Yasası’ adı verilen bilimsel teoriyle açıklıyor. Buna göre; şekil olarak benzer iki gövdeden daha büyüğün hacim başına daha düşük yüzey alanına sahip olması ve bu nedenle kütle başına ısı kaybının daha az olması nedeniyle büyük gövdeliler daha soğuk iklimlerde, küçük gövdelilerse daha sıcak iklimlerde bulunma eğiliminde. Bu sebeple de sıcaklıkların giderek artmasının kuş türlerinde küçülmeye yol açmış olabileceği savunuluyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu