YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Kasım 2019

En çevreci olimpiyat: Tokyo 2020

  • Tokyo, 2020’de yapılacak olimpiyatlara bir dizi çevreci uygulamayı hayata geçirerek hazırlanıyor.

    Tokyo’da gerçekleşecek 2020 Yaz Olimpiyatları dünya için örnek teşkil edecek uygulamalara da ev sahipliği yapacak. Tokyo, 24 Temmuz-9 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek  olimpiyatlar nedeniyle 40 milyon turisti ağırlamaya hazırlanırken, bu hazırlığa bugüne dek denenmemiş bazı uygulamaları da dahil etmeyi planlıyor. 

    Madalyalar kullanılmış cihazlardan

    Tokyo 2020 Olimpiyatları’ndaki en önemli farklılık, yarışları kazanan 5000 kişi için hazırlanan madalyalar konusunda olacak. Tüm madalyalar, kullanılmış elektronik cihazların geri dönüşümüyle üretiliyor. Japonlar, son 2 yılda yapılan kampanyalara kullanılmış elektronik cihazlarını bağışlayarak 32 kilo altın, 3.5 ton gümüş ve 2.2 ton bronz toplanmasına katkı sağladı. Madalyaların geri dönüşümle üretimi olimpiyatlar için bir ilk değil fakat gerekli kaynağın halkın bağışlarıyla sağlanması bir ilk teşkil ediyor.

    Parmak iziyle ödeme

    Japonlar, olimpiyatlarda blockchain teknolojisi ile oluşturulan ödeme sistemini kullanacak. Böylece ülkeyi ziyaret eden 40 milyon turist, kredi kartı ve nakit para kullanmadan sadece parmak iziyle alışveriş yapabilecek. Ülkede, bu şekilde alışveriş yapılabilecek 300 alan yaratıldı. Bu yenilik, fişleri ortadan kaldırarak kağıt tasarrufu da sağlayacak.

    Yeşil olimpiyat köyü

    Olimpiyat oyunlarının büyük bir kısmının gerçekleşeceği Olimpik Köy, tümüyle yenilenebilir enerji kaynaklarıyla donatılıyor ve köydeki karbon salımının en düşük düzeyde gerçekleşmesi hedefleniyor. Tokyo 2020 olimpiyatlarının tanıtım sitesinde, UNDP’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni baz alan sıfır karbon ve sıfır atık düzenlemelerine karşı geniş bilgi yer alıyor. Konuyla ilgili olarak, oyunların başlamasından 2 yıl önce 143 sayfalık Sürdürülebilirlik Planı yayınlandı ve oyunların çevreye zarar vermeden oynanabilmesi için detaylı planlar paylaşıldı. Bu planlarla ortaya konan en önemli hedeflerden biri, yeme içme materyallerinin yüzde 65’inin geri dönüştürülebilir olması.

    Uçuşlar için su yosunu bazlı yakıt

    Tokyo 2020’nin hedeflediği çevreci uygulamalardan bazıları şöyle:

    -       Toyota’nın olimpiyat oyunları için özel olarak geliştirdiği T-HR2 ‘humanoid’ robotları iş başında olacak. Bu robotlar, internet bağlantısı olmadan, insan kontrolü dışında ve tamamen el ayak senkronizasyonu ile kendini idame edebilme yeteneğine sahip.

    -       Japon Havayolları, olimpiyatlar süresince uçuşlarını su yosunu bazlı yakıt ile yapmayı planlıyor. 2009 yılından beri üzerinde çalışılan bu proje, başarılı olması halinde 2050 yılına kadar konvansiyonel jet yakıtının su yosunu ile değiştirilmesini öngörüyor.

    -       Japonya’da yaz aylarındaki sıcak havanın oluşturacağı tehlikelere karşı komite, ziyaretçileri sahil şehirleri Yokohoma ve Kawasaki’nin kıyı kısımlarına park etmiş cruise gemilerinde ağırlamayı planlıyor.

    -       Olimpiyatlar sürecince her gün iş için toplu taşıma kullanan 8 milyon Japon evden çalışacak. Böylece hem aşırı kalabalıklar önlenecek hem de karbon salımı normal seviyede tutulacak.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu