YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Kasım 2019

Denizden plastik çıksa yiyoruz!

  • Greenpeace Akdeniz tarafından hazırlanan ‘Türkiye’deki Deniz Canlılarında Mikroplastik Kirliliği Raporu’na göre; Türkiye’de incelenen balıkların yüzde 44’ünün midesinde mikroplastik var.

    Greenpeace Akdeniz, ‘Tek Kullanımlık Plastikler Yasaklasın’ projesi kapsamında deniz canlılarındaki plastik kirliliğine dikkat çekmek için Marmara, Ege ve Akdeniz’den toplanan barbun, istavrit, kefal, mırmır, tekir ve kırmızı karides türlerinin mide ve sindirim sistemleri inceledi. Çoğunluğu Ege ve Marmara Denizi’nden tedarik edilmiş midyelerden üretilen midye dolmaların içindeki mikroplastik miktarları da araştırma kapsamında incelendi. ‘Türkiye’deki Deniz Canlılarında Mikroplastik Kirliliği Raporu’ kapsamında 243 adet balık, 32 adet karides ve 317 adet midye dolma analiz edildi. İncelenen balıkların yüzde 44’ünde, kırmızı karidesin yüzde 18’inde ve midye dolmaların yüzde 91’inde mikroplastik bulundu. Balıkların midelerinden çıkan plastiklerin büyük bir bölümü tek kullanımlık plastiklerden oluşuyor.

    Her iki balıktan biri mikroplastik içeriyor

    ·      Raporda yer alan bulgulara göre; kefal türünün yüzde 64.8’inde, barbunun yüzde 63’ünde, mırmırın yüzde 34.3’ünde, tekirin yüzde 32.8’inde, istavritin yüzde 26.7’sinde mikroplastik bulundu. Bu, tüm balıkların yüzde 44.3’ünde mikroplastik olduğunu gösteriyor. Yani, yaklaşık olarak her iki balıktan biri mikroplastik içeriyor.

    ·      Balık başına düşen mikroplastik adedi ise kefalde 2.5, barbunda 1.1, mırmırda 0.6, tekir ve istavritte 0.4. Buna göre beş farklı ticari balık türünde ortalama olarak balık başına düşen mikroplastik adedi 1.08.

    ·      Bölgesel bazda balık başına düşen mikroplastik Ege Denizi’nde (İzmir) 1.7 Marmara Denizi’nde (İstanbul) 0. 5 ve Akdeniz’de (Adana) 0.74 adet.

    ·      Kırmızı karides örneklerinin yüzde 18.8’inde mikroplastik bulundu. Yapılan incelemede, her 10 karidesten ikisinde 0.28 adet mikroplastik olduğu tespit edildi.

    ·      5 farklı noktadan örneklenen midye dolmaların yüzde 91.2’sinde mikroplastik bulundu. Ortalama olarak midye başına 0.63 adet mikroplastik tespit edildi.

    ·      Porsiyon bazında değerlendirildiğinde, 100 gramlık bir midye tüketiminde 5.76 adet, 250 gramlık midye tüketiminde ise 14.41 adet mikroplastik tüketilme riski olduğu tahmin ediliyor.

    ·      Balık, karides ve midye dolmalardaki mikroplastiklerin 13 farklı polimer tipinde olduğu tespit edildi. En çok bulunan polimer tiplerinin ise tek kullanımlık plastiklerin üretiminde kullanılanlar olduğu tespit edildi. 

    Raporun tamamına şu linkten ulaşabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu