Greenpeace Akdeniz tarafından hazırlanan ‘Türkiye’deki Deniz Canlılarında Mikroplastik Kirliliği Raporu’na göre; Türkiye’de incelenen balıkların yüzde 44’ünün midesinde mikroplastik var.
Greenpeace Akdeniz, ‘Tek Kullanımlık Plastikler Yasaklasın’ projesi kapsamında deniz canlılarındaki plastik kirliliğine dikkat çekmek için Marmara, Ege ve Akdeniz’den toplanan barbun, istavrit, kefal, mırmır, tekir ve kırmızı karides türlerinin mide ve sindirim sistemleri inceledi. Çoğunluğu Ege ve Marmara Denizi’nden tedarik edilmiş midyelerden üretilen midye dolmaların içindeki mikroplastik miktarları da araştırma kapsamında incelendi. ‘Türkiye’deki Deniz Canlılarında Mikroplastik Kirliliği Raporu’ kapsamında 243 adet balık, 32 adet karides ve 317 adet midye dolma analiz edildi. İncelenen balıkların yüzde 44’ünde, kırmızı karidesin yüzde 18’inde ve midye dolmaların yüzde 91’inde mikroplastik bulundu. Balıkların midelerinden çıkan plastiklerin büyük bir bölümü tek kullanımlık plastiklerden oluşuyor.
Her iki balıktan biri mikroplastik içeriyor
· Raporda yer alan bulgulara göre; kefal türünün yüzde 64.8’inde, barbunun yüzde 63’ünde, mırmırın yüzde 34.3’ünde, tekirin yüzde 32.8’inde, istavritin yüzde 26.7’sinde mikroplastik bulundu. Bu, tüm balıkların yüzde 44.3’ünde mikroplastik olduğunu gösteriyor. Yani, yaklaşık olarak her iki balıktan biri mikroplastik içeriyor.
· Balık başına düşen mikroplastik adedi ise kefalde 2.5, barbunda 1.1, mırmırda 0.6, tekir ve istavritte 0.4. Buna göre beş farklı ticari balık türünde ortalama olarak balık başına düşen mikroplastik adedi 1.08.
· Bölgesel bazda balık başına düşen mikroplastik Ege Denizi’nde (İzmir) 1.7 Marmara Denizi’nde (İstanbul) 0. 5 ve Akdeniz’de (Adana) 0.74 adet.
· Kırmızı karides örneklerinin yüzde 18.8’inde mikroplastik bulundu. Yapılan incelemede, her 10 karidesten ikisinde 0.28 adet mikroplastik olduğu tespit edildi.
· 5 farklı noktadan örneklenen midye dolmaların yüzde 91.2’sinde mikroplastik bulundu. Ortalama olarak midye başına 0.63 adet mikroplastik tespit edildi.
· Porsiyon bazında değerlendirildiğinde, 100 gramlık bir midye tüketiminde 5.76 adet, 250 gramlık midye tüketiminde ise 14.41 adet mikroplastik tüketilme riski olduğu tahmin ediliyor.
· Balık, karides ve midye dolmalardaki mikroplastiklerin 13 farklı polimer tipinde olduğu tespit edildi. En çok bulunan polimer tiplerinin ise tek kullanımlık plastiklerin üretiminde kullanılanlar olduğu tespit edildi.
Raporun tamamına şu linkten ulaşabilirsiniz.
Hollanda'nın başkenti Amsterdam'ın belediye meclisi, turist sayısını ve çevre kirliliğini azaltmak...
Avrupa Çevre Ajansı aşırı hava koşullarının 1980'den bu yana Avrupa'da 195 bin kişinin ölümüne...
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Su Verimliliği Seferberliği çalışmaları kapsamında su...
Dünya, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olması beklenen COP28 İklim Konferansı'na bu...
Konya'da 2.5 milyon yıl öncesine ait 'sirk buzulu' bulundu
Edirne’de yüksek verimiyle öne çıkan, kış şartlarına ve hastalıklara dayanıklı ‘Toprak’ ve adı...
Küresel ısınma yüz milyonlarca kişiyi iklim göçmeni yapabilir
TSKB, kurumların çevresel, sosyal ve yönetişim alanında risk ve ölçen...
TSKB Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan İklime Dair’in iklim...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013