YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Ekim 2019

Düşük karbon mümkün!

  • Dünyanın 30 şehrinde, bilime dayalı hedefler doğrultusunda yapılan çalışmalar sayesinde sera gazı emisyonu düşüşe geçti.

    İklim krizi üzerinde çalışan 94 şehrin oluşturduğu C40 oluşumunun tanımlarına göre; sera gazı emisyonunu beş yıl boyunca en az yüzde 10 düşük tutan şehirler ‘tavan’ yapmış sayılıyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan C40 Dünya Belediye Başkanları Zirvesi’nde açıklanan rapora göre; dünyanın en büyük şehirlerinden 30’u bu amaca ulaşmayı başardı. 30 büyük şehrin sera gazı emisyonunun düşüşe geçmesi, düşük karbonlu geçişin dünyanın en büyük kentleri için bile mümkün olduğunu gösterdi. C40 analizi, emisyon düşüşlerinde ‘tavan’ yapan 30 kentin, sera gazı emisyonlarını ortalama yüzde 22 azalttığını gösterdi. C40 Dünya Belediye Başkanları Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ın emisyonu yüzde 61’e kadar düştü. C40’ın hazırladığı rapora göre; dünyanın en büyük 30 şehri bu amaca ulaştı.

    Fosil yakıt yerine sıfır karbonlu kaynak
    C40 listesindeki tüm şehirler şöyle: Atina, Austin, Barselona, Berlin, Boston, Chicago, Kopenhag, Heidelberg, Lizbon, Londra, Los Angeles, Madrid, Melbourne, Milan, Montréal, New Orleans, New York, Oslo, Paris, Philadelphia, Portland, Roma, San Francisco, Sidney, Stockholm, Toronto, Vancouver, Venedik, Varşova ve Washington DC.

    Rapora göre; şehirlerdeki ulaşım yatırımları, enerji verimliliği artırma çalışmaları ve fosil yakıt yerine sıfır karbonlu enerji kaynaklarına geçiş, karbon emisyonunu etkileyen ana faktörler olarak değerlendiriliyor. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu