YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Ekim 2019

Ozon tabakasındaki delik son 30 yılın en düşük düzeyinde

  • Avrupa Birliği Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi (CAMS), ozon tabakasındaki deliğin Eylül ayı ölçüm sonuçlarının, normaldeki genişliğinden çok daha küçük olduğunu açıkladı

    Antarktika üzerinde yapılan incelemelerde, ozon tabakasındaki deliğin son 30 yılın en düşük seviyesinde olduğu saptandı. Avrupa Birliği Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi, ozon deliğinin Eylül ayı ölçüm sonuçlarının normaldeki genişliğinden çok daha küçük olduğunu açıkladı. Ozon tabakasındaki delikte görülen bir başka değişiklik; deliğin güney kutbu merkezinden bir miktar sapması oldu.

    Üç oksijen atomundan oluşan bir molekül olan ozon, güneşin zararlı mor ötesi ışınlarının yol açtığı radyasyonun dünyaya ulaşmasını engelliyor. Ozon gazı, dünyanın 20-30 km çeperindeki stratosfer tabakasında sürekli bir şekilde ortaya çıkıp kayboluyor. İnsan kaynaklı aktivitelerle atmosfere salınan klor ve brom içeren kimyasallar, ozon tabakasındaki dengenin bozulmasına sebep oluyor. Bu yüzden, özellikle Antarktika'da Eylül-Ekim aylarına denk gelen ilkbahar döneminde ozon tabakasındaki incelme en üst boyuta ulaşıyor. 1987'de imzalanan Montreal Protokolü, atmosfere en çok zarar veren kimyasalların üretimi ve kullanımının yasaklanmasını öngörmüştü. Eylül ayı başında yapılan analizler, ozon tabakasında en fazla incelme olan alanın geçen hafta 5 milyon km2’ye indiğini gösterdi. Geçen yılın aynı döneminde bu alan 20 milyon, 2017'de ise 10 milyon km2 olarak ölçümlenmişti.

    Bilim insanlarına göre; ozon tabakasındaki delik iklim değişikliğine yönelik önlemler çerçevesinde küçülmeyi sürdürülebilir. Tahminlere göre; ozon tabakası kalınlığı 2060'lı yıllarda 1970 öncesi seviyesine dönebilir.

    Kaynak: BBC Türkçe

    Haberin orijinalini bu linkten okuyabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu