YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Eylül 2019

İklim “apartheid”i gündemin ilk maddesi

  • Küresel Adaptasyon Komisyonu tarafından hazırlanan İklim Krizi Raporu’na göre, iklim değişikliğinin oluşmasında en az payı olan toplumlar, iklim değişikliğinden en fazla etkilenen toplumlar olacak. İklim apartheid'ı" diye tanımlanan bu sonuçtan kaçınmak için önümüzdeki 10 yıl içinde 2 trilyon dolara yakın yatırım yapılması gerekiyor.

    BBC tarafından yayınlanan haber, Küresel Adaptasyon Komisyonu tarafından hazırlanan İklim Krizi Raporu’ndaki başlıkları ayrıntılı olarak alıyor. Rapora göre, dünya iklim krizinin etkilerine endişe verici biçimde hazır değil. Önümüzdeki 10 yıl içinde 2 trilyon dolarlık yatırım yapılmazsa, küresel ısınmada en az sorumluluğu olan yoksul kesimlerin ödediği bedel çok büyük olacak. İklim apartheid'ı olarak tanımlanan bu sorun, iklim değişikliği ile mücadeleyi bütün insanlığın sorumluluğu haline getiriyor. 

    Küresel Adaptasyon Komisyonu, iklim krizi dayanıklılığı için beş uyum stratejisinin acilen hayata geçirilmesini öneriyor. Ortaya konan rapor, öncelikle yoksul ülkeleri ve dünyayı kurtaracak olan acil eylem planlarının, zengin ülkelerin acil bir ahlaki sorumluluğu olduğunun altını çiziyor.

    'İklim Apartheid'ı' nedir?

    Küresel Uyum Komisyonu, Güney Afrika'daki ırk ayrımcı rejim için kullanılan "apartheid" sözcüğünü, iklim değişikliğinin olası etkilerini tarif ederken kullanıyor ve böylece bu sorunu görmezden gelmenin ırkçılıkla eşit bir yaklaşım benimsemek olduğuna dikkat çekiyor. (Apartheid kelime anlamı olarak siyahilere yönelik uygulanan beyaz milliyetçiliğine verilen sistemin adıdır)

    Dünyanın içinde bulunduğu iklim krizinin ortaya çıkmasında en az paya sahip olan yoksul toplumların, krizle tek başına mücadele etmek zorunda bırakılamayacağını belirten rapor, yapılması planlanan yatırımlar yapılmaz ise, sonrasında ortaya çıkacak olan zararın telafi edilemez düzeyde olacağını vurguluyor.

    BBC’nin haberinde, Küresel Adaptasyon Komisyonu’nun dikkat çekmeye çalıştığı esas konunun, yatırımı yapacak olan paranın olmaması değil, "insanları sarsıp kolektif uykularından uyandıracak siyasi liderlik" olduğu belirtiliyor.

    10 yıl içinde atılması gereken 5 adım

    Küresel Adaptasyon Komisyonu, önümüzdeki 10 yıl içinde yatırım yapılması gereken alanları da raporda somut olarak ortaya koyarak, gerçek anlamda bir devrim çağrısı yapıyor.

    Erken uyarı sistemleri: İnsanların doğa olaylarına karşı uyarılmasını sağlayan erken uyarı sistemleri milyonlarca hayatı kurtarabilir. Özellikle ada ve sahil toplumları bu uyarı sistemlerine yapılacak yatırımların büyük önemi var.

    Altyapı: Tüm dünyadaki altyapı çalışmalarının değişen iklim koşullarına uygun yapılması ve var olan altyapı sistemlerinin uyumlu hale getirilmesi.

    Kuru tarımın geliştirilmesi: Kuraklığa dayalı ürün yetiştirmeye yönelik tarımsal düzenlemelerin yapılması.

    Mangrovların korunması ve geliştirilmesi: Mangrov ormanları, sahillerde yaşayan tahminen 18 milyon insanı su baskınlarından koruma görevi yapıyor. Sahil inşaatları sebebiyle yok olma tehlikesi içinde bulunan Mangrov ormanlarının korunmasına yönelik yatırımlar büyük önem taşıyor.

    Su kaynaklarının korunması: Suyun israf edilmesini önleyecek teknolojilerin gelişmesi ve su kaynaklarının korunması, iklim değişikliğine adaptasyon için büyük önem taşıyor.

    Yapılan yatırımdan insanlık kazançlı çıkacak

    Küresel Adaptasyon Komisyonu raporda, 1.8 trilyon dolarlık bir yatırımın, 7.1 trilyon dolarlık bir kar anlamına geldiğini ifade ediyor. Yatırımların her birinin kaynak tasarrufu, olası zararların önlenmesi, ekonomik kazanç ve yaratıcı çözümler üretimine katkı, sosyal ve ekolojik faydaları hesaplandığında masrafın üç katına yakın bir yatırım getirisi olacağının altı çiziliyor.

    Aralarında İngiltere'nin de bulunduğu 18 ülkenin bir araya gelerek oluşturduğu Küresel Adaptasyon Komisyonu'nun raporuna katkıda bulunan ekibin içinde eski Birleşmiş Milletler genel sekreteri Ban Ki-moon, Microsoft kurucusu Bill Gates, Çin, Hindistan ve Kanada'dan çevre bakanları, Dünya Bankası ve BM çevre dairelerin başkanları da var. 

    Haberin orijinali için tıklayabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu