YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Eylül 2019

Çin’in çevre mücadelesi sürüyor!

  • Çin’deki ekonomik büyüme, büyük bir çevre sorununu da beraberinde getirdi. Çin Hükümeti, her alanda olağanüstü tedbirler alarak çevre sorunuyla mücadeleyi sürdürüyor.

    Çin, ekonomik anlamda büyük bir sıçrama yaparak milyonlarca insanın işsizlikten kurtulmasını sağladı. Fakat bu ivme, beraberinde büyük problemler de getirdi. Çin’in her yıl 1,1 milyondan fazla insanın ölümüne ve halk sağlığı krizine yol açan dumanlı boğucu havası bu problemlerin başında geliyor. Ekonomik büyümeye odaklanırken oluşan kirlilik kaynaklı mahsul yetmezliği nedeniyle yıllık 37 milyar dolarlık bir zarara uğrayan Çin, agresif bir politikayla bu yaraları sarmaya çalışıyor.

    Çin’in ilk hedefi insanların soluduğu havayı temizlemek. Hükümet, kömürle çalışan yeni enerji santrallerini yasakladı ve Pekin-Tianjin-Hebei'nin, Pearl ve Yangtze Deltas'ın da bulunduğu en kirli bölgelerde birkaç eski tesisi kapattı. Şangay, Shenzhen ve Guangzhou gibi büyük şehirlerde trafiğe çıkan araç sayısına kısıtlama getirildi ve tamamen elektrikli otobüs filoları ile ilgili harekete geçildi. Ülke, demir çelik üretim kapasitesini düşürdü ve kömür madenlerini kapattı.

    Hükümet ayrıca, büyük yeşil duvar gibi agresif ağaçlandırma programları başlattı ve toplamda 35 milyardan fazla ağaç dikti. Çin, tüm bu eylem planı için 100 milyar doların üzerinde bir harcama yaptı. Ağaçlandırmaya yaptığı yatırımlar ABD ve AB’yi geride bırakmakla kalmadı, küresel ortalamanın da 3 katı olarak gerçekleşti.

    Earth.org’da yayınlanan haberin tamamını okumak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu