YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 01 Eylül 2019

Gıda üretimi konusunda yol ayrımı

  • Birleşmiş Milletler’e bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) son raporu, karbon emisyonunu düşürmek ile ilgili önlemlerin yeterli olmadığını, dünyanın geleceğini değiştirebilmek için gıda üretiminin de değişmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

    Euronews tarafından yayınlanan habere göre, iklim değişikliğinin dünya üzerindeki etkilerini en aza indirecek çalışmalara, gıda üretimindeki değişimler de acilen dahil edilmeli. Birleşmiş Milletler’e bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) son raporunun yorumlandığı haberde, başta ulaşım araçları ve enerji kullanımında karbon emisyonunu düşürmenin iklim değişikliğiyle mücadele için hiç de yeterli olmadığını gösteriyor. IPCC “Dünyayı kurtarmak için gıda üretiminin değiştirilmesi şart” mesajı veriyor.

    Rapor içeriğinin ayrıntılı olarak ele alındığı habere göre gıda üretimi ve toprağın kullanımında ciddi bir dönüşüm gerçekleşmemesi durumunda küresel ısıyı güvenli seviyelerde tutmak imkansız. IPCC raporuna göre insanlar dünyadaki kara parçasının yüzde 72’sini beslenmek, giyinmek ve artan nüfusu desteklemek için kullanıyor. Aynı zamanda tarım, ormancılık ve diğer toprak kullanımı sera gazı salınımının dörtte birini üretiyor.

    IPCC raporu, Temmuz ayında küresel ısı, endüstri devrimi öncesine göre 1.2 derece yüksek gerçekleştiğini, bu değişimin alarm verici nitelik taşıdığını ve ısı farkının 1.5 dereceye çıkması durumunda iklim istikrarsızlığının tetikleneceği uyarısında bulunuyor.

    Raporun haberde yer alan başlıca bulguları şunlar:

    ·      Toprağın daha sürdürülebilir şekilde kullanılması, daha az karbon emisyonu üretilmesini sağlayacak.

    ·      Metan üretiminin düşürülmesi için et tüketiminin de azaltılması gerekiyor.

    ·      Gıda atıklarının önlenmesi/atık oranının düşürülmesi büyük bir önem taşıyor.

    ·  Tarım politikaları; pazarlara erişimi iyileştirmeli, kadın çiftçileri güçlendirmeli, tarımsal hizmetlere erişimi genişletmeli ve arazi kirası güvenliği güçlendirilmeli. Aşırı doğa olaylarına karşı çiftçiler için erken uyarı sistemleri geliştirilmesi büyük önem taşıyor.

    Haberin tamamını bu linkten okuyabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu