YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Ağustos 2019

Bilim insanları kutuplarda mikro plastiğe rastladı.

  • Kuzey Kutbu karında rastlanan mikro plastik oranları bilim insanlarını önemli bir sonuca taşıdı: Mikro plastikler artık sadece karada ve denizde değil, atmosferde de bir tehlike oluşturuyor.

    National Geographic web sitesinde yayınlanan bir makale, Kuzey Kutbu karında, mikro plastik parçalara rastlandığını ortaya koyuyor. Makaleye göre günümüz çevre sorunlarının en önemlilerinden biri olan mikro plastikler Kuzey Kutbu’nda da ortaya çıktı. Bilim insanları, dünyanın bu en uzak ve temiz kabul edilen köşesinde mikro plastiklere rastlanmasının, çevre kirliliği kaynaklarının etki alanları konusunda çarpıcı bir örnek teşkil ettiğini düşünüyor. Bu keşif mikro plastiklerin atmosferik rüzgarlarda gezegenin her bir yanına taşındığını da kanıtlamış oluyor. Mikro plastiklerin rüzgarlarla taşınmasının iki önemli yönü var. Birincisi atmosferde oluşan kirlilik, diğeri ise canlıların hava yolu ile mikro plastikleri soluyarak içlerine alması ve böylelikle oluşacak sağlık sorunları...

    Plastik her yerde

    Uzun yıllardır kar üzerinde yapılan araştırmaların ayrıntılarından örnekler sunulan araştırmanın önemli bir çıktısı, plastiğin her yerde olduğunun kanıtlanmış olması. Araştırma, mikro plastik malzemenin gezegenin en ücra bölgelerine hava taşımacılığı yolu ile ulaştığını da ortaya koyuyor.

    Mikro plastiğin insan sağlığına uzun vadeli zararları ile ilgili çalışmalar aralıksız devam ediyor. Bu konuda net sonuçlar vermekten kaçınan bilim insanlarının ifadelerine göre, tehlike kaçınılmaz. İnavosyon, plastiğin yerini tutabilecek malzemelerin, hammaddelerinin geliştirilmesi ve bilimsel çalışmalar bugün her zamankinden daha büyük önem taşıyor.

    Makaleyi bu linkten okuyabilirsiniz. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu