Plastik kaynaklı kirlilik ile mücadele tüm dünyada hız kazanıyor. Plastiğin gezegenimize verdiği zararların azaltılmasına yönelik kampanyalara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Diğer yandan yapılan bazı araştırmalara göre, gıda tedarik zincirlerinde kullanılan plastik ambalajlar büyük miktarlarda besin maddesinin çöpe gitmesini engellediği belirtiliyor.
Süpermarketlerden evlerimize taşınan besin maddelerinin karmaşık bir yolculuğu var. Besin maddeleri üretim alanlarından işlenmek üzere depolara gidiyorlar. Bu depolarda ihtiyaç duyulana kadar saklandıktan sonra satışları yapılacak olan yerlere götürülmek üzere paketleniyorlar. Taşıma ve dağıtım süreçlerinin ardından ise evlerimize gelmek üzere raflarda beklemeye başlıyorlar. Her bir besin maddesinin yolculuğu, nerede yetiştirildiği, ne kadar zamanda satılması/tüketilmesi gerektiği konularıyla ilgili olarak farklılık gösteriyor.
Independent.com’da yayınlanan makaleye göre bu yolculuğun bir çok aşamasında plastik ambalajların koruma katkısından bahsediliyor. Plastiği hayatımızdan tamamen çıkarmak ve gıda atıklarının azaltılması konusundaki çelişkiyi ortaya koyan makalede, gıda tedarik zincirinde plastik ambalaj kullanımının, gıdaların uzun mesafelerde güvenli dağıtımını destekleyen bir unsur olduğunun altı çiziliyor. Yapılan araştırmalar, her yıl milyonlarca ton gıda israfı olduğunu işaret ediyorken gıda atıklarının % 50'den fazlasının hanelerde gerçekleştiğini, işleme sırasında israf olan gıda oranının ise %20’yi bulduğu söyleniyor. Bir salatalığın ambalajlanmasında kullanılan 1,5 gr.’lık plastik filmle salatalığın raf ömrünün 3 günden 14 güne kadar çıktığına işaret eden haber, plastiği cam ve karton gibi alternatiflerden daha hafif olmaları, nakliye maliyeti ve beraberinde gelen karbon emisyonu açısından daha avantajlı olarak niteliyor.
Makaleye göre geleneksel plastikle aynı rolü üstlenebilen, gıdaların korunması ve gıda atıklarının önlenmesi konusunda seçenek olabilecek, biyolojik olarak parçalanabilen biyo-bazlı ambalajlar üzerinde çalışmalar yapılıyor. Ancak, biyo-bazlı plastiklerin uzun vadede sürdürülebilir olup olmadığı, özellikle de onları üretmek için çok miktarda kaynağa ihtiyaç duyulması halinde birçok soru işareti var. İhtiyaç duyulan plastik miktarını azaltmak için, daha kısa gıda tedarik zincirleri geliştirilmesi gerekiyor. Kısa tedarik zincirlerinin oluşturacağı toplam fayda, korumaya yönelik plastik kullanımının belli bir oranda tolere edilmesini mümkün kılabilir. Plastiğin sadece gıdaların raf ömrünü uzatma ve israfı önleme amacıyla kullanılması, taşıma amaçlı naylon poşet kullanımına getirilen sınırlamalarda kararlı olunması ve raflardaki uzun ömürlü gıda ambalajlarında dönüştürülebilir malzemeler kullanılması sektör oyuncularının dikkatle takip etmesi gereken konular olarak önemini koruyor.
Makaleyi ayrıntılı olarak okumak için bu linke tıklayın.
Bilim insanları yıkılan binalardan elde edilecek çimentoyu geri dönüştürebilecek bir yöntem...
Antik Antarktika buzunun ayrıntılı kimyasal analizi yapıldı. Buna göre günümüzün atmosferik artış...
Avrupalı çiftçilerin geniş çaplı protestolarına ve bu eylemlerin altında yatan nedenlere kısa bir...
Okyanus ısısı, deniz seviyesi ve buzul kaybı: WMO raporu, 2023'ün iklim rekorlarını nasıl kırdığını...
Avrupa'daki UNESCO Mirası alanları, iklim değişikliği nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya.
Bozcaada Caz Festivali, adada yarattığı ekonomik ve sosyal etkinin yanı sıra geliştirebileceği Caz...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi'nin ‘Ulaştırma Sektörü Dönüşümü: Elektrikli Araçların Türkiye Dağıtım...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013