Paha biçilmez mercan resiflerinin geleceğiyle ilgili kaygılar günden güne derinleşirken, yeni bir araştırma onları kurtarmak için henüz geç kalınmadığının altını çiziyor.
Mercan resiflerini sadece güzellikleriyle mi değerlendiriyorsunuz? Onlar bunun çok daha fazlası. Mercan resifleri, Dünya’nın deniz biyolojik çeşitliliğinin dörtte birine ev sahipliği yapıyor. Buna bağlı olarak yarım milyardan fazla insanın geçimini destekliyor. Dünya gezegeni son 30 yılda mercan resiflerinin yarısını kaybetti ve 2050 yılına kadar %90’ından fazlasının yok olacağı tahmin ediliyor.
Mercan resiflerinin karşı karşıya bulunduğu en önemli sorunlar, aşırı avlanma, hastalıklar, kirlilik ve tabii ki iklim değişikliği olarak sıralanıyor. Uzaydan bile görülebilen dünyanın en büyük mercan kayalığı sistemi olan Büyük Bariyer Resifi küresel ısınmadan kaynaklanan aşırı sıcaklık stresi nedeniyle yarı yarıya küçüldü.
Dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar bu konuya ilişkin çalışmalarını sürdürürken, geçen hafta yayınlanan ve mercan resifleri üzerine yapılan en kapsamlı çalışma olarak tanımlanan bir araştırma, resiflerin korunmasıyla ilgili bir çok çözüm önerisi ortaya koydu.
Araştırmada 44 ülkede 2.500'den fazla mercan kayalığı sistemi araştırıldı. Araştırmanın sorumlusu olan bilim insanı Emily Darling’e göre, çalışan mercan resifleri hala var ve onları kurtarmak için çok geç değil. Darling, “Mercan resiflerini korumak ve iklim değişikliğinden etkilenen resifleri kurtarmak anlamına geliyor. Ancak gerçekçi olmak gerekirse -ciddi şekilde bozulmuş resiflerde- kıyı toplumlarının gelecek için yeni geçim kaynakları bulmaları gerekecek. ” şeklinde konuşuyor.
Araştırmacılar, resifleri kurtarmak için üç koruma stratejisi belirledi: korumak, kurtarmak ve dönüştürmek. İlk stratejinin bir parçası olarak, uluslararası mercan resifleri koruma ağı, Doğu Afrika'da bulunan işleyen mercan resiflerinin Güneydoğu Asya, Mercan Üçgeni ve Pasifik'e korunmasına odaklanması öneriliyor. İkinci strateji, 2014-2017 mercan ağartma olayından etkilenen mercan resiflerinin hızlı bir şekilde toparlanmasını teşvik etmektir. Üçüncü stratejiyi ise, artık çalışmayan resiflere bağlı yaşam sürdüren kıyı bölgesi toplumlarına alternatif geçim kaynakları bulunmasına yönelik çalışmalardan oluşuyor.
Araştırmacılar ayrıca, küresel sıcaklığın sanayi öncesi seviyelere göre iki santigrat derece ile sınırlandırılmasının, resiflerin hayatta kalmasını sağlamanın tek yolu olduğunu belirtti.
Karbon emisyonlarının azalması, hükümetlerin ortak hareket planları geliştirmesi ve bilinçli yönetim kararları verilmesi mercan resiflerinin gelecekte var olmasını sağlayacak başlıca öneriler.
Makalenin tamamını okumak için tıklayın.
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013