Yüzyılın sonunda ise bu rakamın 11 milyara çıkması bekleniyor.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından, 1989 yılında dünya nüfusunun 5 milyar insana ulaştığı tarih olan "11 Temmuz 1987" tarihi "Dünya Nüfus Günü" olarak kabul edilmiştir. 5 milyarlık nüfusun, dünya gezegeni için kaynaklar açısından bir alarm eşiği olmasından yola çıkılarak belirlenen bu günde, yeni istatistiklerle karşı karşıyayız. Birleşmiş Milletler tarafından dünya nüfusuna dair hazırlanan rapora göre 2050 yılında dünyada 9,7 milyar insan yaşayacak. Yüzyılın sonunda ise bu rakamın 11 milyara çıkması bekleniyor.
Birleşmiş Milletler "Dünya Nüfus Beklentisi" başlıklı rapora göre, şu an yaklaşık 7,7 milyar olan dünya nüfusu 2050 yılında iki milyar artarak 9,7 milyara yükselecek. Rapora göre, olağanüstü olaylar olmaması durumunda dünya nüfusu, içinde bulunduğumuz yüzyılın sonunda 11 milyar olabilir. Nüfusun bu denli hızlı artışının çok önemli bir sebebi dünya çapında ortalama insan ömrünün uzaması. Rapora göre şu an 72,6 yıl olan dünya çapındaki ortalama insan ömrünün, 2050'de 77,1'e çıkacağı tahmin ediliyor.
Çin nüfusu azalıyor
Raporda, ülkelerin çoğunluğunda doğum oranları azaldığından ileriye dönük nüfus artışı beklenmediği belirtiliyor. Hindistan, Nijerya, Pakistan, Etiyopya, Tanzanya, Endonezya, Mısır, Amerika Birleşik Devletleri ve Kongo ise, hızlı nüfuş artışı nedeniyle dünya nüfusunda öngörülen patlamaya sebebiyet veren 9 ülke olarak sıralanıyor. Dünyanın en fazla nüfusa sahip ülkesi Çin'e yönelik beklenti ise şu anki nüfusun 2050 yılında yüzde 2,2 oranında azalacağı yönünde. Bu oran 31,4 milyon insan anlamına geliyor.
Göçmenler nüfus için çözüm
Birleşmiş Milletler "Dünya Nüfus Beklentisi" raporu, bazı ülkelerde ölüm oranlarının doğumlardan daha fazla olacağını, bu durumun da nüfusu azalacağını gösteriyor. Almanya, Estonya, Macaristan, İtalya, Japonya, Rusya, Sırbistan, Belarus ve Ukrayna bu kategoriye giren başlıca ülkeler olarak sıralanıyor. Bu ülkelerin demografik sorunu çözebilmek için göçmenlerden faydalanacağı belirtiliyor.
Raporun bir diğer önemli bulgusu ise, kadınların ortalama doğum sayısının ilerleyen yıllarda azalmaya devam edeceği yönünde. 1990'da dünya çapında ortalama 3,2 olan kadın başına doğum oranı, şimdiden 2,5'e düzeyine gerilemiş durumda ve 2050'de 2,2'ye inmesi bekleniyor.
Raporun geneline baktığımızda, ne kadınların doğum sayısındaki azalma, ne bugüne dek dünya ortalamalarını yükselten Çin’deki nüfus azalma ne de bazı ülkelerde izlenen doğum oranlarının azalma eğilimi dünya nüfusunun 10 milyar düzeyine çıkmasını engelliyor. Nüfus gününde özellikle dikkat çekilmeye çalışılan önemli bir başlık da, var olan nüfusun yaşam kalitesi.... Eğitim, adalet, eşitlik, sağlık, üreme oranları, çocuk yaşta evlilik ve doğum oranları. Bu konuyla ilgili TÜİK tarafından hazırlanan bültene bu linkten ulaşabilirsiniz.
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013