YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Temmuz 2019

Grönland’da erken erime

  • Bilim insanları, Haziran ortasında gerçekleşen durgun bir yüksek basınçlı hava kütlesinin, güneyden ılık hava taşıdığını ve normalin üzerindeki sıcaklığın buz tabakası üzerinde sıradışı bir erime meydana getirdiğini raporladı. 

    Bilim insanları, Haziran ortasında gerçekleşen durgun bir yüksek basınçlı hava kütlesinin, güneyden ılık hava taşıdığını ve normalin üzerindeki sıcaklığın buz tabakası üzerinde sıradışı bir erime meydana getirdiğini raporladı. Beklenenden daha erken ve daha hızlı olan bu erime, 1979’dan beri gözlenen en erken tarih olarak gösterildi.

    Erken erime, Kuzey kutbunda iklim değişikliğiyle birlikte ısırma etkilerinin artmasıyla uyumlu bir belirti olarak görülüyor. Kutup bölgesi küresel ortalamanın iki katı kadar hızlı bir biçimde ısınma gösteriyor.

    Grönland’daki bu erime, bilim insanlarının titizlikle takip ettiği bir doğa olayı. Erimenin bu denli hızlı olmasında geçtiğimiz yıl adanın nispeten daha az kar yağışı almış olması önemli bir etken. Daha ince kar örtüsü güneş ışığını daha hızlı emerek, erimenin hızını artırıyor.

    Grönland’ın buz tabakasının kalınlığı nedeniyle, hızlı erimeye rağmen adanın yakın zamanda kaybolma tehlikesi taşımadı bilim insanlarının ortak kanısı. Bu tabakasının erimesi deniz seviyesini 20 metre kadar yükselmesi söz konusu olabilir. Verilen bilgilere göre bu mevsimde erken eritmek genellikle suyun hemen yükselmesine katkıda bulunmaz, çünkü suyun çoğu buz tabakasının yüzeyine yakın kalır. Ancak ılık mevsim devam ettikçe, buz tabakasının hidrolojisi değişir ve eriyik su buzun içinden ve sonunda okyanusa doğru süzülür.

    İklim değişikliğinin ortaya koyduğu bu tarz alarmları sık sık duyuyoruz. Bu noktada, en uzak olarak düşündüğümüz değişimden bile haberdar olmamızın, aslında yapılması gerekenler konusunda her birimizi motive tutuyor. Aynı denizin çevresindeyiz ve erimenin etkilerinden Güney Kutbu sakinleri bile etkileniyor.

    Haberin detayına bu linkten ulaşabilirsiniz.

    Kaynak: NY Times

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu