YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 29 Mart 2015

II. İstanbul Karbon Zirvesi için geri sayım

  • II. İstanbul Karbon Zirvesi, 2-3 Nisan 2015 tarihleri arasında düzenleniyor. İTÜ Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Filiz Karaosmanoğlu, karbon yönetimi, karbon teknolojileri ve karbon ticareti üst başlıklarıyla konunun, sektörün tüm bileşenleri ile masaya yatırılacağı zirve hakkında Çevreciyiz’e özel açıklamalarda bulundu. 

    Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) ve Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) tarafından düzenlenen II. İstanbul Karbon Zirvesi’nin oturumlarını yetkin konuşmacılarla şekillendirildiğini söyleyen Prof.Dr. Karaosmanoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İklim Dairesi ve sektörel sivil toplum örgütleri ile eşgüdüm sağlandığını belirtti. Prof.Dr. Karaosmanoğlu, Zirve’deki oturumlarla ilgili şu bilgileri paylaştı: “İlk oturumumuzda Paris öncesi iklim değişikliği müzakere sürecine yoğunlaşarak, “Sera Gazı Azaltımında Ölçüm, Raporlama ve Doğrulama” adlı oturumumuzda da Türkiye’ye yoğunlaşacağız. Bilindiği üzere Çin nüfus artışı ve yüksek enerji tüketimi ile sera gazı emisyonlarında ciddi paya sahip. Bu zirvede Çin özel dosyamız ve “İklim Değişikliği Azaltımı İçin Şu Ana Dek Çin Ne Yaptı?” sorusuna Çinli uzmanların görüşü ile cevap bulacağız. “Karbon Yönetimi ve Endüstri” ile “Karbon Yönetimi İyi Uygulamaları” oturumlarımızda ise üst düzey yöneticilerimiz mevcut uygulamalarını ve karbon yönetimi hedeflerini sunacaklar. Böylece farklı sektörlerde, enerji, demir-çelik, otomotiv, kimya, havaalanı yönetimi, lojistik gibi, karbonun nasıl yönetildiğini öğreneceğiz. Gold Standart, karbon fiyatlandırılması, piyasanın geleceği diğer konu başlıkları. “İklim Değişikliği, Tarım ve Ormancılık Arasındaki Etkileşimler” konusu da ayrıntılı incelenecek. Zirvemizde TSKB’yi  “TSKB’nin Kredilendirme Faaliyetleri ve Türkiye’nin GHG (Sera Gazı Emisyonu) Emisyonları Üzerindeki Etkisi – TSKB Deneyimi” adlı konuşması ile Mühendislik Müdürlüğü Grup Yöneticisi Coşkun Kanberoğlu temsil edecek. EÜAŞ-GTE, Çelik İhracatçıları Birliği özel oturumlarında sektörel yaklaşımlarını ortaya koyacak. “

    Gençlerin görüşlerine çok önem verdiklerini belirten Prof.Dr. Karaosmanoğlu, bu amaçla Zirve’de gençler için özel bir çalışma yapılacağını da ekledi: “Karbon Zirvesi Gençlik Komitesi Toplantısı’nda gençlerimiz, karbon ekonomisi Türkiye'deki gençliğe yeni iş olanakları nasıl oluşturulabilir? Toplumun önemli bir parçası olan genç nesil Türkiye'nin Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ndeki konumuna nasıl katkı sağlayabilir ve geliştirebilir? Türkiye'de iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini önlemek adına bugüne kadar ne yapıldı? başlıklarını tartışarak kendi sonuç raporlarına ulaşacaklar.”

    Bu yılki zirvede merakla beklenen konulardan biri de Düşük Karbon Kahramanları Ödülü. Bu ödülle üretim ve tüketimde karbon yönetimini mükemmel başaranları, düşük karbon ekonomisi için uğraş verenleri desteklemek ve böylece toplumda konunun bilinirliğini arttırmak hedefleniyor. Prof.Dr. Karaosmanoğlu, SÜT-D olarak karbonunu doğru yönetmek için uğraş verenleri ödüllendirmek istediklerini belirterek şunları ekledi: “Çünkü düşük karbon ekonomisi için ilerlemek kişi ve şirketlerin eylem planlarında olmalıdır. Başarılar da iltifata tabidir. Hepimiz yerküremizin sınırlı kaynaklarını çevre dostu tüketmeliyiz. Zirvemizin ilk gününde 2 Nisan 2015’te Düşük Karbon Kahramanı ödüllerimiz sahiplerine ulaşacak. Bu satırları okuyarak eyleme geçen Çevreciyiz okuyucularına bir gün siz de “Düşük Karbon Kahramanı” olacaksınız diyor ve düşük karbonlu günlük yaşama davet ediyorum.”

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu