YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Eylül 2014

Gıdada zehirli gerçekler: Sahte zirai ilaçlar

  • Ziraat Odası Genel (ZMO) Başkanı Özden Güngör, Türkiye’de meyve-sebzede kullanılan zirai ilaçlar konusundaki sorunların çığ gibi büyüdüğüne dikkat çekerek, “Türkiye’de sahte ve kaçak zirai ilaçların piyasası an itibariyle 2 milyon Euro civarında. İlaçlar Çin’den geliyor, kalitesiz. Bugünlerde internet üzerinden zirai ilaç satışı artış gösterdi ancak bunların içinde ne var, belli değil.” dedi.

    Güngör, Türkiye’de ekonomik öneme sahip 70’in üzerinde kültür bitkisi yetiştirildiğini, bu bitkilerin içinde 500 civarında hastalık etmenli, zararlı ve yabancı ot türü bulunduğunu belirterek, “Bu nedenle birim alandan elde edilen verimin ve kalitenin artırılması için kullanılması gereken girdilerin başında tarım ilacı gelmektedir. Zirai ilaç tüketimi dünyada yıllık 3,5 milyon ton, Türkiye’de ise 60 bin tondur. Ancak bu alanda mücadele edilmesi gereken çok önemli sorunlar var.” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Bakanlık 6 yıl önce reçete sistemini uygulamaya soktu ama bu alanda büyük sahtekarlıklar yaşanıyor. Bakanlığın izin verdiği ilaçlar bundan 30 yıl önce ruhsat almış ilaçlar. Ziraat mühendislerinin de bu ilaçları, izin verilen dozajda yazma yetkisi var. Ama bu 30 yılda ilacın etkinliği düşmüş tabii. Dolayısıyla çiftçi için bu doz yeterli gelmiyor, o da böceklenmeyi engellemek için arazisini iki katı büyük gösteriyor ki fazla dozaj yazılsın. Sonuçta reçeteye yazılan ilacın dozajını, gösterdiği araziden yarı yarıya bir alana kullanıyor. Bir diğer sorun da fasulye, ıspanak, nar, maydanoz gibi ürünlerde Bakanlık tarafından tavsiye edilen zirai ilacın bulunmaması. Bu gibi ürünlerde ciddi tavsiye eksikliği mevcut. Bir başka hayati sorun da Bakanlık’ın denetim eksikliği. Şu an Bakanlık ne ilaç bayilerini ne de çiftçiyi denetliyor.”

    Özden, Türkiye’deki yerli firmaların zirai ilaçlarının yüzde 98’inin Çin’den geldiğini belirtti. Son dönemde özellikle internetten zirai ilaç satışında büyük bir artış olduğuna dikkat çeken Güngör, “Bugünlerde ne idüğü belirsiz ilaçların internette satışı arttı. İlaçlar ucuz ama içinde ne var belli değil.” dedi. Sahte ve kaçak ilaçların da önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Güngör, Türkiye’de sahte ve kaçak zirai ilaçların piyasa değerinin 2 milyon euro'ya ulaştığını belirtti.

    Türkiye’de zirai ilaç kullanımının bölgelere göre dağılımda yüzde 32'yle Akdeniz başı çekerken, diğer bölgelerin oranları şu şekilde: Yüzde 18 Ege, yüzde 17 İç Anadolu, yüzde 17 Marmara, yüzde 12 Güneydoğu Anadolu, yüzde 3 Karadeniz, yüzde 1 Doğu Anadolu Bölgesi.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu