YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Eylül 2014

Kuzey Kutbu'ndaki buzullar büyüyor!

  • Uydu görüntüleri eriyor denilen buzulların son 2 yılda 1,7 milyon kilometrekare genişlediğini ortaya koydu. Kuzey Kutbu'nda 2 yıl önce suyla kaplı olan Alaska büyüklüğündeki bir alan şimdi buzla kaplandı.

    2007 yılında, eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, Kuzey Kutbu’ndaki erimeye dikkat çekerek “7 yıl içinde kutuplarda hiç buz kalmayacağını” söylemişti. Gore, o yıl iklim değişikliğine karşı yürüttüğü kampanyayla Nobel Barış Ödülü’nün sahibi oldu. Mail On Sunday gazetesine göre ise 2007 yılındaki o konuşmadan 7 yıl sonra, Kuzey Kutbu’nda hâlâ buz var ve son 2 yıldır da buz tabakası genişliyor. Uydu görüntüleri, Illinois Üniversitesi’nin Cryosphere projesi kapsamında incelendi. Haberde buz tabakasının 2012’den itibaren yüzde 43 ila yüzde 63 oranında arttığı vurgulandı. 
    Başka bir deyişle, son 2 yılda eskiden tamamen suyla kaplı olan Alaska büyüklüğündeki bir alan şimdi buzla kaplandı. 

    Kuzey Kutbu’ndaki buz tabakası NASA’nın desteklediği Amerikan Ulusal Kar ve Buz Merkezi (US National Snow and Ice Data Center) tarafından günlük olarak yayınlanan uydu görüntüleriyle izleniyor. Görüntüler, (uzun döneme bakıldığında azalma eğiliminin varlığını koruduğu görülmekle birlikte) 25 Ağustos itibarıyla Arktik Okyanus’un yüzde 15’inin yani 5,62 milyon kilometrekare alanın buzla kaplı olduğunu gösterdi. Bu, 2006 yılından bu yana bölgede ölçülen en büyük değer olarak kayıtlara geçti. Buna göre bölgedeki buz tabakası son 2 yılda yüzde 43’lük farkla 1,71 milyon kilometrekare birden arttı. 

    Danimarka Meteoroloji Enstitüsü’nün ölçümüne göre ise buzla kaplanan alan daha da geniş. Danimarka’nın ölçümüne göre bölgede buzla kaplı alan oranı yüzde 63’lük artışla 2,7 milyondan 4,4 milyon kilometrekareye yükseldi. Genişlemeyle birlikte kalınlaşan buz tabakası, erimeye karşı da daha dayanıklı hale geldi. 

    Leeds Üniversitesi’nden Prof. Andrew Shepherd, “Elimizdeki ölçümler, Kuzey Kutbu’ndaki buzulların geçen yıl ciddi biçimde kalınlaştığını gösteriyor. 2013 yazının umulmadık ölçüde serin geçmesi, geçen kış daha büyük miktarda buzulun ayakta kalmasını sağlamışa benziyor, Kuzey Kutbu’ndaki buzul tabakası şimdi daha kalın ve güçlü. Geleceğe yönelik öngörülerde bulunurken bu durum hesaba katılmalı.” diye konuştu. 

    Karbondioksit emisyonlarının küresel ısınmaya neden olduğu, bu durumun da kutuplardaki buzulların erimesine yol açtığı konusunda şüphesi olan bilim insanı sayısı yok denecek kadar az. Ancak erimenin hızı ve bu erimenin ne kadarının insana bağlı nedenlerden kaynaklandığı konusunda kesin bir veri yok. 

    Kutup ayıları için iyi haber

    Kuzey Kutbu’ndaki buzulların genişlemesi, öncelikle kutup ayıları için iyi haber. 2012 yılında kutuptaki buzul seviyesi tarihteki en düşük seviyesine ulaştığında bile, kutup ayılarının sayısının düştüğüne dair bilimsel bir kanıt bulunamadı. Rakamlara göre Kuzey Kutbu’nda 20 bin - 25 bin kutup ayısı yaşıyor. Bu rakamın kutup ayılarının avlanmasının yasaklandığı 1970’lerdeki rakamın üzerinde olduğu belirtiliyor. Kutuplardaki buz tabakasındaki düşüşe dayanan bilgisayar modellemelerine göre, 2004 yılında yapılan tahminlere göre, 2011 yılında Kuzey Kutbu’ndaki Hudson Körfezi’nde 700-900 kutup ayısı kalacağı tahmin ediliyordu. Gerçekte ise bölgedeki kutup ayısı sayısı 1000’e yükseldi. Ancak kutup ayılarının izlenmesi konusunda otorite olan ‘Polar Bear Specialist Group’a göre tüm Kuzey Kutbu’nun yarısı kadar bir bölgede kutup ayılarıyla ilgili sağlıklı veri temin etmek mümkün değil. Bu yüzden tüm kutup bölgesinde kutup ayılarının sayısının arttığı veya azaldığı yolunda bir rakam verilemiyor. 

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu