YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Temmuz 2014

Plastik çöp olmayacak

  • Avrupalı plastik üreticilerinin çatı kuruluşu olan PlasticsEurope, Akdeniz Danışma Kurulu toplantısında çevre temizliği konusunu masaya yatırdı ve sanayicilerin bu konudaki eylem ve hedeflerini paylaştı. 2012 yılında plastik atıklarının yüzde 36’sını enerji geri kazanımında, yüzde 26’sını geri dönüşümde kullanan, yüzde 38’ini ise toprağa gömen Avrupa’nın hedefi büyük. Buna göre, 2020 yılında toprağa gömülen plastik atık kalmayacak. Böylece her yıl 9,6 milyon ton plastik atık yani 9 milyar Euro’luk değer kazanılacak.

    Akdeniz Danışma Kurulu toplantısında paylaşılan bilgilere göre, günümüzde yedi AB ülkesi ile beraber Norveç ve İsviçre, tüketici sonrası plastik atıkların yüzde 10’unu; diğer 11 üye devlet ise plastik atıklarının yüzde 60’ını toprağa gömüyor. Yetkililer, 9,6 milyon ton plastik atığın her yıl toprağa gömüldüğü bilgisi göz önüne alındığında 2020 hedefinin ‘zorlayıcı’ olduğunu kabul etmekle birlikte imkansız olmadığını düşünüyor ve referans olarak Almanya’yı gösteriyor. 5 yıl gibi kısa bir sürede bu oranı yüzde 1’in altına indirmeyi başaran Almanya, hedefin ulaşılabilir olduğunu kanıtlıyor.

    Akdeniz Danışma Kurulu toplantısının katılımcılarından Hırvat Ekonomi Odası Temsilcisi G. Pehnec Pavlovic, konuşmasında denizlerdeki çöplere, atıklara dikkat çekti. Denizlerdeki çöplerin yüzde 80’inin karalardan denizlere ulaştığı, yüzde 20’sinin ise gemiler tarafından illegal olarak denizlere bırakıldığı bilgisini paylaşan Pavlovic, ilgili AB direktifinin geri dönüştürülebilir ve yüksek kalorili plastik atıkların toprağa gömülmesinin önüne geçilmesini sağlayacak şekilde güncellenmesinin deniz kirliliği sorununun çözümüne yönelik en önemli adımlardan biri olacağına dikkat çekti.

    Rakamlarla Deniz Kirliliği

    * Denizlere en çok sigara ve filtreleri, yiyecek ambalajları, plastik içecek şişeleri, plastik poşetler, kapaklar, tabak/çanak/çatal/kaşık/bıçak, pipetler, cam içecek şişeleri, teneke içecek kutuları ve kağıt poşetler atılıyor. (2012 yılında Uluslararası Kıyı Temizleme Fuarı’nda yapılan bu sıralama çok daha zararlı olabilecek ve gün geçtikçe sağlık açısından daha da endişe verici bir hal alan balıkçılık ağları gibi 5-0,01 mm boyutlarındaki mikro-plastikleri içermemektedir.)
    * Deniz çöplerinin yüzde 80’inin kara, yüzde 20’sinin deniz kaynaklı olduğu düşünülmektedir.
    * Her yıl 6,4 milyon ton çöp, gemiler tarafından denizlere bırakılmaktadır.
    * Her yıl kentlerde yaşayan insanlar tarafından 1,3 milyon ton belediyesel katı atık üretilmektedir. Bu rakam 2025 yılında iki katına çıkacaktır.
    * Tüm deniz atıklarının yüzde 70’inin sudan daha ağır olduğu tahmin edilmektedir. Dolayısıyla atıkların yüzde 70’i deniz dibine çökmekte; yüzde 15’i sahillere vurmakta; yüzde 15’i ise açık denizlere ulaşmaktadır.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu