YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 23 Haziran 2014

Dünya'nın derinliklerinde dev okyanus

  • Bilim insanları Dünya'nın derinliklerinde tüm okyanusların sahip olduğu suyun üç katı miktarında su içeren devasa bir okyanus bulunduğunu açıkladı. Yeni keşif Dünya'daki denizlerin nasıl oluştuğu hakkında önemli yeni bilgiler sunabilir.

    Depremlerin oluşturduğu sismik dalgalar incelenirken Dünya'nın derinliklerinde gizlenen devasa bir okyanus bulundu. Dünya'nın yüzeyi ile çekirdeği arasındaki sıcak kaya tabakasını temsil eden mantonun 700 km derinliğinde bulunan su, 'ringwoodite' olarak adlandırılan mavi taşların içinde yer alıyor.

    Yeni keşif, Dünya'nın deniz ve okyanuslarının nasıl oluştuğu tartışmaları hakkında çok önemli bilgiler sundu. Bazı jeologlar Dünya'ya çarpan kuyrukluyıldızların suyu getiren kaynak olduğunu düşünürken, en son keşif denizlerin yeryüzünün derinliklerinden çıktığını savunuyor.

    ABD'nin Northwestern Üniversitesi'nden Steven Jacobsen, 'Dünya'nın suyunun kendi derinliklerinden geldiğine dair önemli bir delil bulduklarını, ayrıca okyanusların nasıl milyonlarca yıl aynı büyüklükte kaldığını da bu şekilde açıklayabileceklerini' belirtti.
    500'den fazla depremin oluşturduğu sismik dalgaları ölçmek için 2000'den fazla sismometre kullanan araştırmacılar, çekirdek dahil olmak üzere Dünya'nın yeraltı tabakalarında ilerleyen dalgaları inceledi.

    Farklı derinliklerde sismik dalgaların hızını ölçen Jacobsen ve ekibi, dalgaların daha yavaş ilerlediği sulu kaya bulunan bölgeleri tespit etti. Yaptıkları tespitin sadece su içeren 'ringwoodite' sayesinde olabileceğini düşünen Jacobsen, savını güçlendirmek için laboratuvar ortamında deneyler yaptı. Ringwoodite taşı 700 km derinlikteki basınç ve ısıya tabi tutuldu ve mavi taşın manto tabakasının alt ve üst bölümünü ayıran kısmında olduğu doğrulandı.

    Jacobsen sulu kayaların şu an sadece ABD'nin altında tespit edildiğini, ancak Dünya'nın tümünü sarıp sarmadığı sorusuna açıklık getirmek için araştırmaların devam edeceğini söyledi. Jacobsen suyun sadece yüzeyde ve dağ zirvelerinde bulunmadığı için şanslı olduğumuzu belirtti.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu