YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Mayıs 2014

Kuraklık nedeniyle buğdayın boyu iki karış kaldı

  • Çukurova’da buğday üretiminde sıkıntı yaşanıyor. Normal şartlarda 20 Mayıs’tan itibaren biçilmeye başlanması gereken buğday, kuraklık ve don nedeniyle erken hasat edilmek zorunda kalındı.

    Türkiye genelinde yaşanan kuraklık, Türkiye’nin hububat ambarı Çukurova'daki buğdayı da vurdu. Buğday başaklarının boyu sadece iki karış kadar büyürken, çiftçiler erken hasat yapmak zorunda kaldı. Çukurova’da yaşanan kuraklık nedeniyle rekoltenin yüzde 50 oranında düşmesi bekleniyor. Amik Ovası'nda ise kayıp yüzde 60'ı bulabilir.

    Kuraklık ve dondan etkilenen Çukurova’da buğday üretiminde sıkıntı yaşanıyor. Normal şartlarda 20 Mayıs’tan itibaren biçilmeye başlanması gereken buğday, kuraklık ve don nedeniyle erken hasat edilmek zorunda kalındı. Ceyhan’da bir ilkin gerçekleştiğini vurgulayan yetkililer, normalde biçerdöverle biçilen buğdayın yeterince gelişmediği için ot biçme makinesiyle hasat edildiğini belirtti. Biçilen buğday sapları hayvanlara yem olmak üzere balyalanıyor.

    Bu dönem itibariyle yaklaşık 3-4 karış olması gereken buğdayın en uzun boyu iki karışı geçmiyor. Normalde dönüme yaklaşık 600 kilo alınan buğday bu yıl kendi imkanlarıyla iyi sulama yapan çiftçiler en fazla 300 kilogram buğday alabilecek. Ceyhan’da 300 dönüm ekili buğday arazisi bulunuyor. Bunun da yüzde 50’sinden ancak verim alınabilecek.

    Kuraklık ve don sebebiyle sadece buğday değil bazı tarım ürünlerinde de hasar var. Yeterli yağış olmaması durumunda buğdaydan önce ekilen ayçiçeği, mısır, pamuk gibi ürünlerde de sıkıntılar yaşanacak. Çiftçiler yetkililerden yardım ve destek bekliyor. En azından alınan kredilerin ertelenmesi ya da maddi zararların giderilmesini istiyor.

    Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan bir yıldır bölgeye doğru dürüst yağmur yağmadığını belirterek ilk kez böyle bir durumla karşılaşıldığını belirtti. Üçdut ve Yeşilova köyünde mayıs sonunda hasat edilecek buğdayın kuraklıktan dolayı şu anda biçildiğini aktaran Tezcan, 29-30 Mart'taki aşırı don ve poyraz nedeniyle buğdayların yandığını ifade etti. Bu yüzden çiftçilerin tane olmadığı için saman yapmak için buğdayı biçtiğini dile getiren Tezcan, “Bu yıl ilçemizde 300 bin dekar buğday ekilmişti. Bunun yüzde 50’si ne yazık ki bu durumda. Çevredeki 10-15 köydeki buğday ekili arazilerden bir kilo bile ürün çıkmadı. Diğer bölgelerimizde de yüzde 50 ila 60 arasında rekolte kaybı olacaktır.” şeklinde konuştu.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu