YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Mart 2014

55 böcek türü keşfetti, isimleri ailesinden seçti

  • 1979'dan bu yana 55 yeni böcek türü keşfeden Prof. Dr. Ahmet Beyarslan, bu türlere aile üyelerinin isimlerini verdi. Keşfettiği böceklerden birine oğlu Alp'ten esinlenerek Vipio Alpi ismini veren Prof. Dr. Beyarslan, bu türlerin biyolojik mücadelede kullanılabileceğini söyledi.

    Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Beyarslan, 34 yıl önce başladığı araştırmalar neticesinde Parazitoid Arıcıklar Braconidae familyası üyelerinden olan 55 yeni böcek türü tespit etti. 

    Tespit edilen böcek türlerinin birçoğunun endemik olduğunu ve bu türlerden yine birçoğunun biyolojik mücadelede kullanılabilecek türler olduğuna dikkat çeken Beyarslan, “Keşfedilen böcekler meyve ve sebzelere zarar veren böceklerle mücadelede kullanılabilecek özelliklere de sahip. Dünyada ilk kez tespit edilen böcekler ve özellikleri Alman bilim dergisi Entomofauna tarafından da dünyaya duyuruldu. Keşfedilen böcek sayısının çok olması nedeniyle her bir böceğe aile üyelerimin isimlerini verdim” dedi. 

    Beyarslan keşfettiği böcek türlerinden bir kısmına oğlu Alp’ten esinlenerek Vipio Alpi, bir kısmına ise torunlarının isimlerini vermişti. Biyoçeşitliliğin, ‘sürdürülebilir kalkınma’ya yardımcı olduğunu vurgulayan bu biyoçeşitliliğin önemli bir unsuru olan böcekler hakkında da şu bilgileri verdi: 

    “Biyolojik çeşitlilik genetik çeşitlilik, tür çeşitliliği ve ekosistem çeşitliliği olmak üzere 3 farklı kavramdan oluşur. Dünyada toplam 1 milyon 742 bin canlı türünün tanımlandığı ve 4 milyon 926 bin canlı türünün bulunabileceği belirtilmektedir. Türkiye’de bu familyalar ile ilgili olarak tarafımızdan 1979 yılında başlatılan faunistik araştırmalarla Akdeniz, Marmara, Ege, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinin Elazığ, Erzincan, Malatya ve Tunceli illeri çalışılmıştır. Türkiye’de çoğunluğu grubumuz tarafından olmak üzere yüzde 90’ı Türkiye faunası için yeni olan yaklaşık 650 braconid ve 740 ichneumonid türü saptanmıştır. Şimdiye kadar bölge ile ilgili çalışmalarımıza göre Türkiye’nin diğer bölgelerinden saptanan türlerin 80’ini bu bölgede de bulunmaktadır. Aynı zamanda 4 yeni tür de tespit edilmiştir. Bunlar da tanımlanıp yayınlanacaktır. Bu bölgeden sonra Bitlis, Bingöl, Van, Muş ve Siirt bölgesi çalışılacaktır.” 

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu