YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Kasım 2013

Çukurova Deltası 'kuş' zengini

  • Göçmen kuşların Türkiye'deki dinlenme ve beslenme yerlerinden olan Çukurova Deltası'ndaki lagünler, farklı türden yaklaşık 350 bin kuşa ev sahipliği yapıyor.

    Başta Akyatan olmak üzere Tuzla, Ağyatan ve Yumurtalık lagünlerinden oluşan Çukurova Deltası, su kuşlarının önemli yaşam alanları arasında yer alıyor. Seyhan Baraj Gölü'nün de bulunduğu yöredeki delta, göçmen kuşlara Türkiye'de dinlenme ve beslenme olanağı da sunuyor.

    Uluslararası öneme de sahip deltada, başta flamingo ve turna olmak üzere sakarmeke, çamurcun, küçük kumkuşu, kızılkuyruk, gümüş martı, karakarınlı, kılıçgaga, büyük akbalıkçıl ve kızılbacak gibi türler barınıyor. Deltanın en önemli lagünü olan Akyatan'da yılın 12 ayı flamingo görülebiliyor. Yaklaşık 10 bin yıl önce oluştuğu sanılan Akyatan lagünündeki flamingo sayısı yıl içinde değişkenlik gösteriyor. Akyatan ve Yumurtalık lagünleri, RAMSAR Sözleşmesi uyarınca koruma altında bulunuyor.

    Deltayı oluşturan lagünlerde yılın belirli dönemlerinde kuş sayımı yapılıyor. Doğa Araştırmaları Derneği'nin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü adına yaptığı son kapsamlı sayımda, tüm lagünler ile Seyhan Baraj Gölü'nde toplam 348 bin 659 su kuşu tespit edildi.

    Doğa Araştırmaları Derneği Temsilcisi Levent Erkol, elde edilen sonuçların bir önceki sayıma göre artış gösterdiğini söyledi.

    19 Kasım 2013 Cumhuriyet
    Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu