18.10.2007 - NTVMSNBCŞehrin su sorununa çözüm olması planlanan Melen Suyu, Düzce’de evsel ve sanayi atık sularıyla kirleniyor. Uzmanlar, projede su havzasının korunmasına yönelik bir çalışma olmadığını bu yüzden atık sularla ilgili bugüne kadar bir önlem alınamadığını vurguluyor.
Devlet Su İşleri 14. Bölge Melen Başmühendisi Köksal Doğan, Melen Projesinde sona gelindiğini; projenin İstanbul’un su sorununu büyük ölçüde gidereceğini belirtti.
4 gün sonra su verilecekAğva’ya kadar 105,5 kilometrelik boru hattı döşendiğini aktaran Doğan “4 gün sonra İstanbul’a Melen’den su vereceğiz. İlk etapta günlük su ihtiyacının 3’te 1’i verilecek” dedi. Proje Taahhüt Müdürü İnşaat Mühendisi Şafak Kolay da “Proje için 2007 yılının başında 80 kişiyle çalışıyorduk, daha sonra işçi sayısını 10 kat artırdık. Uzun ve zorlu bir maratonun sonuna geldik. Bildiğim kadarıyla bu projeyle İstanbul, 2040 yılına kadar su sıkıntısı yaşamayacak.” dedi.
Kirlilik tehdidiAncak su sorununa çözüm olması planlanan Melen Suyu’nun Düzce’de evsel ve sanayi atık sularıyla kirlendiği belirlendi. Uzmanlar, projede su havzasının korunmasına yönelik bir çalışma olmadığını bu yüzden atık sularla ilgili bugüne kadar bir önlem alınamadığını vurguluyor.
Melen suyunun bir kolunun bulunduğu Düzce’nin Cumayeri İlçesi’nde evsel atıklarla suyun renginin belli noktalarda değiştiği dikkat çekiyor.
Su havzasının korunmasına yönelik plan yoktuMelen’in suyuna sadece kanalizasyon değil sanayi artıkları da karışıyor. İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, projenin içinde su havzasının korunmasına yönelik bir bütçe ve planlama öngörülmediğini belirterek “Maalesef bu durumun sonradan farkına varıldı. Ve buna yönelik bir master plan hazırlandı ama bir gecikme söz konusu. Bu suyun doğrudan içilmemesi gerekiyor. İçinde hastalık yapan mikropların olduğunu biliyoruz. Bu yüzden suyun arıtmadan alınması riskli” dedi.
Düzce’deki kirliliğin önüne geçilmesi için Kaynaşlı, Cumayeri ve Yığlıca ilçelerinde 3 adet arıtma tesisi yapılmasını öngörülüyor.
Arıtma için İstanbul Belediyesi pay ayırmalıDüzce Belediye Başkanı da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin elini taşın altına sokması gerektiği görüşünde.
Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Melen suyunu kirli haliyle taşımanın İstanbul’a bir faydası olmadığını belirterek “Burada görevin büyüğü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne düşüyor. Belediye bu mevcut kredi içerisinden pay ayırarak bu havzanın korunmasıyla ilgili bir çalışma yapmalı” dedi.
http://www.ntvmsnbc.com/news/423267.asp
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013