YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Eylül 2013

Bu dönüşüm bir harika!

  • 17 Eylül 2013 Ntvmsnbc
    Kullanılmayan eşyaların geri dönüşüm yoluyla tekrar kazanılmasına ‘recycling’ dendiğini biliyoruz. Peki, atılacak durumda olan eşyalarınızın daha iyi bir şekilde ve çevreye uyumlu ürünler haline gelmesini istemez misiniz? ‘Upcycling’ adı verilen bu sistemle eski kıyafetlerinize, hatta kırılmış eşyalarınıza muhteşem bir dönüşüm yaşatabilirsiniz.

    Özge Özkul

    Recycling denilen kavram günümüzde sıklıkla bilinen ‘geri dönüşüm’ sürecinin karşılığı. Sürdürülebilirlik bilinciyle denenen yöntemlerden biri olan Upcycling (ileri dönüşüm) ise geri dönüşümü zor olan maddeleri orijinal ve çevre dostu ürünler haline dönüştürüyor. Recycling’de geri dönüşüm için tekrar bir imalat yapılıyor, Upcycling’de işe yaramayan eşyalar amacından farklı bir şekilde yeniden düzenlenip işe yarar şekilde kullanımı sağlanıyor.

    Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi Uzmanı Murat Erdör, Upcycling’in doğaya verilen zararı önemli ölçüde azalttığına dikkat çekti:

    “Tüketilen maddelerin yeniden geri dönüşüm halkası içine katılabilmesiyle öncelikle hammadde ihtiyacı azalır. Böylece insan nüfusunun artışı ile paralel olarak artan tüketimin doğal dengeyi bozması ve doğaya verilen zararı engellenmiş olur. Dahası, yeniden dönüştürülebilen maddelerin tekrar hammadde olarak kullanılması büyük miktarda enerji tasarrufunu mümkün kılar. Örnek olarak, lastiklerden saksı yapımını ve New York’da uygulanan eski evleri yıkmak yerine her şeyi tek tek söküp kullanmalarını, verebiliriz.”

    Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu