YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Ağustos 2013

Deniz kaplumbağaları tehdit altında

  • 12 Ağustos 2013 Ntvmsnbc
    Yaklaşık 100-200 milyon yıldan beri nesillerini devam ettirebilen deniz kaplumbağaları, hızla gelişen sanayileşme ve insan aktiviteleri sonucunda hızla kirlenen dünyamızda günümüzde nesillerini devam ettirebilmek için büyük mücadele veriyor. Bu büyük mücadeleye rağmen başta caretta caretta ve chelonia mydas olmak üzere 7 tür deniz kaplumbağasının nesilleri hızla yok olmaya doğru gidiyor.

    Denizlerde hızla artan plastik atıklar, deniz kaplumbağalarının hayatını riske atıyor. Deniz kaplumbağaları denizde yüzen plastik malzemeleri deniz anası sanıp yediği için boğulma riski yaşıyor.

    Denize atılan ağlar ise deniz kaplumbağalarına dolanarak boğulmaya ve beslenemeyecek-yüzemeyecek hale gelmelerine sebep olabiliyor.Kumsaldaki çöpler de yumurtadan çıkan deniz kaplumbağalarının denize ulaşmalarını engelleyebiliyor.

    Türkiye`nin Akdeniz Kıyıları ve Deniz Kaplumbağaları
    Türkiye`de Caretta caretta ve Chelonia mydas olmak üzere nesli tehlike altında olan iki tür deniz kaplumbağası bulunuyor.

    WWF Türkiye yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Türkiye`de 17 deniz kaplumbağası alanı tespit edildi.Türkiye`de deniz kaplumbağalarının yumurtladığı alanlar; Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye, Patara, Kumluca, Tekirova, Çıralı, Belek, Göksu Deltası, Akyatan, Samandağ, Kazanlı, Gazipaşa, Demirtaş, Anamur olarak sıralanıyor.

    Bu alanlar, deniz kaplumbağalarının Akdeniz`de sığınabildikleri son alanlar arasında yer alıyor.

    Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu