YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Haziran 2013

Ortadoğu'da su sorunu artıyor

  • 25 Haziran 2013 Ntvmsnbc
    Su kaynaklarının politik ve stratejik önemi, Ortadoğu’da, dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar açık bir şekilde göze çarpıyor.

    Filistin Sular İdaresi Başkanı Şeddad El Atili, bölgedeki su sorununa karşı büyük bir mücadele veriyor. Kendini "Sanal Su Bakanı" olarak takdim eden El Atili, başkanı olduğu kurumun İsrail’in izni olmadan tek bir kuyu dahi açamadığından yakınıyor. El Atili, "Ortadoğu’da su çok hassas bir konu. Hükümetler, su kaynaklarının kontrolünü elinde bulundurmayı, ülkelerinin bir ulusal güvenlik sorunu olarak algılıyor. O nedenle bölgedeki sorunların bir nedeni de su" diye konuşuyor.

    FİLİSTİNLİLERİN İÇME SUYU SORUNU
    Batı Şeria’nın tepeleri, içinde yağmur sularının biriktiği mağara ve yarıklarla dolu. Yer altı suları, bölgedeki tek su kaynağını oluşturuyor. Bu rezervleri 1950’li yıllardan beri kullanan İsrail, 1967 yılındaki Altı Gün Savaşı’ndan bu yana bölgenin, dolayısıyla da kaynakların askeri kontrolünü elinde bulunduruyor. Filistin topraklarında yıllık kişi başına 57 metreküp su düşerken, Yahudi yerleşimlerindeki İsrailliler ise bunun beş katı miktarda su kullanabiliyor. Filistin Sular İdaresi Başkanı Şeddad El Atili şunları söylüyor: "Batı Şeria’da bir damlayı bile israf etme lüksüm yok. Ama durum Gazze’de, yani dünyanın en büyük hapishanesinde daha kötü. Orada yaşayan yaklaşık 2 milyon Filistinli, İsrail’in uyguladığı ambargolar nedeniyle, 'içme suyu' sıfatını hak edebilecek bir suya bile ulaşamıyor."

    Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu