10 Haziran 2013 Enerji GazetesiBinlerce yıldır tüketilen kaynakların ardından dünya hızla karanlık bir geleceğe sürükleniyor. Fosil yakıtlarda son dönemece gelindi; petrolün, kömürün 30-35 yıllık ömrü kaldı. Atıkların gömülü olduğu dev çöplükler çevremiz kadar sağlığımızı da tehdit ediyor ama yaşam da devam ediyor. Artan enerji ihtiyacında dünya, temiz ve yenilenebilir kaynaklara yöneldi; artık hedefte “güneş” var.
Yasalar nezdinde hala tam anlamıyla bir düzenleme yapılmamış olsa da, bürokrasi yatırımcıyı canından bezdirse de Türkiye, güneş enerjisine yatırım yapan dünya devlerinin en önemli adreslerinden biri.
Coğrafi konumu Türkiye’yi dünyada güneş enerjisini en verimli şekilde değerlendirilebilecek ülkeler arasına sokuyor ama yasal düzenlemelerin bir türlü tamamlanmaması, mevzuattaki belirsizlik ve sürekli çıkan yürütmeyi durdurma kararları yüzünden hem kafalar karışık hem de yatırım yapmak neredeyse imkansız. Konya’da ilk büyük Güneş Enerjisi Santralini (GES) kuran IBC SOLAR Türkiye’nin Genel Müdürü Hayri BALİ, yaşanan tüm bu sıkıntılara rağmen GES yatırımları için geçerli sebepler olduğunu anlatıyor.
Fırsatları değerlendirme zamanıGelecek dönem içinde öngörülen yüzde 40'lık büyüme oranı ile fotovoltaik güneş enerjisi sektörünün uzun yıllar boyunca binlerce kişiye iş imkanı doğuracağını ve ülke ekonomisine katkıda bulunacağını belirten Hayri BALİ, işletmelere bir de tüyo veriyor; “GES yatırımlarınız ile önlediğiniz karbon salım hakkınızı sertifikalandırarak satma hakkını elde ediyorsunuz. Özellikle hava yolu şirketleri tarafından satın alınan bu gönüllü karbon kredilerinizin satışı ile hem işletme ve bakım masrafınızı karşılayabilir hem de Kaynak Kullanım Bedeli ödemezsiniz” diyor.Herkese uygun çözümlerGüneş Enerjisi Santralinin en önemli özelliği, uygun olan her çatıya ve zemine kurulabilmesi. Güneş panelleri ile elektrik üretmek için tek ihtiyaç ise Güneş. Hayri BALİ, bu noktada çevresel faktörlerin altını çiziyor: “Bu sayede GES zararlı gaz salımlarına sebep olmuyor ve küresel ısınmanın azaltılmasına aktif olarak katkıda bulunuyor” diyor.
İşletmeler için GES’i cazip kılan bir başka faktör ise kendi elektriklerini ürettikleri sürece elektrik fiyat artışından etkilenmeyecek olmaları. Dahası, fotovoltaik güneş enerjisi sistemlerinin bakımı yok denecek kadar az; panellerin temizliği için çoğu zaman sadece yağmur yağması bile yeterli. Ayrıca, sistem hareketli parçalardan oluşmadığı için mekanik bakım gerektirmediği gibi, duman veya ses de çıkarmıyor. Fotovoltaik panellerin tahmini kullanım ömrü 30 yıl. Üstelik paneller geri dönüşümlü, yani üretimde kullanılan malzemeler yeniden kullanılabilir.
Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013