YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Mayıs 2013

Kuzey Buz Denizi, "hızla asitleniyor"

  • 6 Mayıs 2013 Cumhuriyet
    Kuzey Buz Denizi'nin, karbondioksit emisyonları nedeniyle "hızla asitlendiği" bildirildi.

    BBC'nin, Norveç Uluslararası İklim ve Çevre Araştırma Merkezi'nden bilim adamlarına dayandırdığı haberinde, kuzey denizlerinin özellikle yüzeye yakın sularının hızla asitlendiği belirtildi. Bölgede okyanus kimyasında geniş çaplı değişimleri izleyen bilimadamları, karbondioksit emisyonlarının şu anda durdurulması halinde bile Kuzey Buz Denizi'nin kimyasının, sanayi öncesi seviyelerine dönmesi için onbinlerce yıl geçmesinin gerektiğini söylediler.

    Kuzey Buz Denizi'nde asitlenmeden, ticari değeri olan balıklar dahil olmak üzere çok sayıda canlının etkilenebileceğini belirten bilimadamları, denizlerdeki ekosistemde çok büyük değişiklikler öngörürken, bu değişimlerin ne olacağının belirsizliğini koruduğunu ifade ediyorlar.

    Karbondioksit, alkalik denizleri, havadan emildiğinde daha asitli hale getiriyor. Emilim özellikle soğuk sularda daha hızlı oluyor. Tatlı suyun, karbondioksidin asitlendirici etkilerini kimyasal açıdan yok etmekte daha az etkin olması nedeniyle Kuzey Buz Denizi'nin, nehirlerden tatlı su akışı ve karadaki buzların erimesiyle daha savunmasız hale geldiği belirtiliyor.

    Haberin devamına ulaşmak için tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu