23 Mart 2013 CumhuriyetAntalya Düzlerçamı Alageyik Üretme İstasyonu'nda Antalya'ya özgü ve nesli tükenme tehlikesindeki alageyiklerin popülasyonunun artırılması için çalışmalar devam ediyor. 1966 yılında sayıları 7 olarak belirlenen alageyiklerin sayısı yapılan çalışmalarla 86'ya ulaştı.
Akdeniz ormanlarında yaşayan alageyikler, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürülüğü'nce 1970 yılında Düzlerçamı bölgesinneki 25 hektarlık alanda kurulan Alageyik Üretme İstasyonu'nda koruma altına alındı.
Sonraki yıllarda 521 hektara çıkartılan istasyonda bugün 37'si dişi, 37'si erkek, 12'si yavru olmak üzere toplam 86 alageyik bulunuyor. İstasyondaki alageyikler yılda ortalama 8-10 arasında yavruluyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada alageyiğin ana vatanı olarak Antalya'nın kabul edildiğini, diğer ülkelere ise Antalya'dan götürüldüğünü söyledi.
Akdeniz kuşağında yaşayan endemik bir hayvan olan alageyiğin 1966 yılında Türkiye'de sadece Antalya sınırlarında Düzlerçamı mevkisinde 7 tane yaşadığının tespit edildiğini anlatan Yılmaztürk, ''Bunun üzerine korumaya alınarak popülasyonunu artırmak için proje başlatıldı. Bu kapsamda doğal ortamdan 1 erkek, 2 dişi ve 3 yavru alageyik yakalanarak üretim istasyonuna yerleştirildi'' dedi.
Zamanla alageyiklerin artması ve alanın küçük gelmesi üzerine istasyonun genişletildiğini belirten Yılmaztürk, ''İstasyonda bugün 86 alageyik barındırılıyor. Yaptığımız araştırmalara göre tesisin dışında doğal ortamda da 50 civarında alageyiğin yaşadığını belirledik'' diye konuştu.
Dilek Yarımadası'na 22 alageyik gönderildiAntalya'ya özgü alageyiklerin zarar görmesi halinde neslinin tükenme tehlikesi yaşayabileceğini vurgulayan Yılmaztürk, ''Diğer hayvanlardan alageyiklere çok rahatlıkla hastalık bulaşabiliyor. Çok nazik, kolay avlanabilen bir hayvan. Neslinin tehlikeye girmemesi için Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile işbirliği yaparak Türkiye'nin değişik alanlarında benzer habitatlar oluşturuyoruz. Bu çalışmalar kapsamında Aydın Dilek Yarımadası Milli Parkı'na 22 alageyik gönderdik'' diye konuştu.
Yılmaztürk, Türkiye'de koruma güvenliğinin sağlanabileceği uygun habitatlar araştırarak alageyik gönderme çalışmalarına devam edeceklerini, Kahramanmaraş'tan Trakya'ya kadar tüm alanlarda uygun yerler bulunabileceğini kaydetti.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013