YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Mart 2013

Alageyiklerin sayısı artıyor

  • 23 Mart 2013 Cumhuriyet
    Antalya Düzlerçamı Alageyik Üretme İstasyonu'nda Antalya'ya özgü ve nesli tükenme tehlikesindeki alageyiklerin popülasyonunun artırılması için çalışmalar devam ediyor. 1966 yılında sayıları 7 olarak belirlenen alageyiklerin sayısı yapılan çalışmalarla 86'ya ulaştı.

    Akdeniz ormanlarında yaşayan alageyikler, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürülüğü'nce 1970 yılında Düzlerçamı bölgesinneki 25 hektarlık alanda kurulan Alageyik Üretme İstasyonu'nda koruma altına alındı.

    Sonraki yıllarda 521 hektara çıkartılan istasyonda bugün 37'si dişi, 37'si erkek, 12'si yavru olmak üzere toplam 86 alageyik bulunuyor. İstasyondaki alageyikler yılda ortalama 8-10 arasında yavruluyor.

    Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada alageyiğin ana vatanı olarak Antalya'nın kabul edildiğini, diğer ülkelere ise Antalya'dan götürüldüğünü söyledi.

    Akdeniz kuşağında yaşayan endemik bir hayvan olan alageyiğin 1966 yılında Türkiye'de sadece Antalya sınırlarında Düzlerçamı mevkisinde 7 tane yaşadığının tespit edildiğini anlatan Yılmaztürk, ''Bunun üzerine korumaya alınarak popülasyonunu artırmak için proje başlatıldı. Bu kapsamda doğal ortamdan 1 erkek, 2 dişi ve 3 yavru alageyik yakalanarak üretim istasyonuna yerleştirildi'' dedi.

    Zamanla alageyiklerin artması ve alanın küçük gelmesi üzerine istasyonun genişletildiğini belirten Yılmaztürk, ''İstasyonda bugün 86 alageyik barındırılıyor. Yaptığımız araştırmalara göre tesisin dışında doğal ortamda da 50 civarında alageyiğin yaşadığını belirledik'' diye konuştu.

    Dilek Yarımadası'na 22 alageyik gönderildi
    Antalya'ya özgü alageyiklerin zarar görmesi halinde neslinin tükenme tehlikesi yaşayabileceğini vurgulayan Yılmaztürk, ''Diğer hayvanlardan alageyiklere çok rahatlıkla hastalık bulaşabiliyor. Çok nazik, kolay avlanabilen bir hayvan. Neslinin tehlikeye girmemesi için Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile işbirliği yaparak Türkiye'nin değişik alanlarında benzer habitatlar oluşturuyoruz. Bu çalışmalar kapsamında Aydın Dilek Yarımadası Milli Parkı'na 22 alageyik gönderdik'' diye konuştu.

    Yılmaztürk, Türkiye'de koruma güvenliğinin sağlanabileceği uygun habitatlar araştırarak alageyik gönderme çalışmalarına devam edeceklerini, Kahramanmaraş'tan Trakya'ya kadar tüm alanlarda uygun yerler bulunabileceğini kaydetti.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu