YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Şubat 2013

Su kaynaklarımızı kurutuyoruz

  • 6 Şubat 2013 Ntvmsnbc
    Sulakalanlar dünya yüzölçümünün yüzde 16’sını kaplıyor, yeryüzündeki aktif olarak içilebilir tatlı su kaynaklarının da yaklaşık % 90’ını karşılıyor. Ancak hızla yokoluyorlar...

    Türkiye’de son 40 yılda 1 milyon 300 bin hektar yani Marmara Denizi büyüklüğünde sulak alan geri dönüşü olmayacak biçimde zarar gördü ve geriye yaklaşık 1 milyon hektarlık sulak alan kaldı.

    Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz yaptığı açıklamada; özellikle son 40 yılda su kaynaklarımız üzerinde kurulan barajlar ve hidroelektrik santraller, tarıma bağlı olarak aşırı kullanımı, bilinçli olarak yapılan kurutma çalışmaları, kaçak avcılık, sorumsuz balıkçılık, evsel ve endüstriyel atıkların boşaltılması gibi etkenlerden dolayı ülkemizdeki sulak alanların birçoğunun kuruyup yok olduğunu, geri kalanların ise neredeyse tamamının yok olma tehdidi altında olduğunu söyledi.

    Yılmaz; “Bir sulak alanın sağlığı; ona ulaşan suyun miktarı ve kalitesine bağlı olarak şekillenmektedir. Sulak alanlarımızın suyumuzu korumaya devam edebilmesi, sulak alanların korunması ve akılcı kullanımının güvenliğini sağlayabilmekten, üzerine kurulan barajların ve hidroelektrik santrallerin kaldırılarak, tarımda aşırı ve yanlış su tüketiminden vazgeçerek, bu alanların mutlak surette tüm ekolojik ve hidrolojik döngülerine zarar vermeyecek yönetim biçimleriyle mümkün olabilecektir.” dedi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu