YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Şubat 2013

Ege'de yeni bitki türleri bulundu

  • 31 Ocak 2013 Cumhuriyet
    Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi, dünyada sadece Ege'de bulunan türleri korumak üzere yürüttüğü proje sırasında 8 yeni bitki türü keşfetti. Henüz ismi konmayan türler, makalelerinin yazılmasının ardından bilim dünyasına tanıtılacak.

    Türkiye'nin bitki zenginliğini tanıtmak ve korumak için kurulan Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Serdar Gökhan Şenol, yaptığı açıklamada, bahçenin insanlara farklı bitkileri göstermek amacıyla kurulduğunu, ancak son yıllarda nadir türleri korumak ve nesillerini devam ettirme konusuna çalışmalara ağırlık verildiğini söyledi.

    Ege Bölgesi'nde bulunan endemik bitki türlerinin korunmasına yönelik çalışmalar sırasında İzmir ve Bozdağ'da yeni bitki türlerine rastladıklarını belirten Şenol, çan çiçeğigiller, papatyagiller, karanfilgiller, maydonozgiller ve orkidegiller familyasına ait yeni türlerin herbaryum tip örnekleri üzerinde incelemenin devam ettiğini, makale yazımı sonrası dünyaya tanıtılacağını bildirdi.

    Şenol, şunları söyledi:
    "Koruma çalışmaları kapsamında Bozdağ'a önem verdik. Çünkü Ege Bölgesi'nin bitki çeşitliliği açısından en önemli noktası. Yaklaşık olarak 2 bin 150 metre yüksekliği ile hem bölgenin en yaşlı dağlarından bir tanesi hem de yaklaşık 120 endemik bitkiyi bünyesinde barındırıyor. Bu alan üzerinde iki TÜBİTAK projesi gerçekleştirdik. Burada 5 bitki türünün yaşatılmasına yönelik çalışmalar yaptık. Bir tanesi üzerinde kültür almayı başardık ve tarla denemesi yapacak aşamaya geldik.

    Bu çalışmalar sırasında 8 yeni bitki türüne ulaştık. Bu bitkiler yerel halkın bildiği ancak bilim dünyasının henüz tanımlamadığı bitki türleri. Henüz isimlendirilmeyen bu bitkiler, makale yazımının tamamlanmasının ardından bilim dünyasına tanıtılacak. Bilim dünyası, yeryüzünde sadece İzmir'de yaşayan yeni bitki türleriyle de tanışmış olacak."

    Yeni bulunan türlerden çan çiçeğigiller familyasına ait türün yaklaşık 400 birey olduğunu belirten Şenol, bulunan türlerden maydonozgillere ait türün ise çok sınırlı bir alanda yetiştiğini, acilen korunması gerektiğini vurguladı.

    Haberin detayına ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu