2 Şubat 2013 CumhuriyetOrman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''Hedef planları olmayan kurumlar yok olmaya mahkumdur. Büyük hedefleri olmayan milletler de tarih sahnesinden silinip giderler. Bizim de bakanlık olarak çok büyük hedeflerimiz var'' dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı himayesinde, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından, 2 Şubat Dünya Sulak Alanları Günü kapsamında, Sulak Alanların Biyolojik Çeşitliliği Sempozyumu ve Sulak Alan Ödül Töreni düzenlendi.
Dedeman Otel'deki toplantıda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, sulak alanların öneminin herkese anlatılması gerektiğini söyledi. Özellikle bu konuda halkın aydınlatılmasının çok önemli olduğunu ifade eden Eroğlu, ''Bu konuda korumayı kanunlar tek başına yapamaz. Bunu isteyerek ve gönülden yapmak lazım'' dedi.
Eroğlu, dünyadaki her canlının ekolojik sistem içinde bir önemi olduğunu vurgulayarak, hükümet olarak sulak alanların korunmasına çok önem verdiklerini aktardı. Türkiye'nin Ramser Sözleşmesi'ne 1994 yılında taraf olduğunu hatırlatan Eroğlu, bu alanda da ilk defa ödül verildiğini ve bu başarıların takdir edilmesi gerektiğini söyledi.
Veysel Eroğlu, Nemrut Kalderası'nı da 14. Ramser alanı olarak ilan ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti: ''Biz sulak alanları gerçekten gözümüz gibi koruyoruz. Hatta yok olmaya yüz tutan sulak alanları nasıl kurtardığımızı anlatsam zaman yetmez. Mesela Seyfe Gölü tamamen kurumaya yüz tutmuştu. Biz bununla ilgili, bu sulak alanın geri kazanılması konusunda çok geniş kapsamlı bir çalışma yaptık. Allah'a şükür orası muhteşem bir alan haline geldi. Özel tür kuşların barındığı çok güzel bir ortam haline geldi. Bundan dolayı gurur duyuyoruz.''
Kayseri'deki Sultan Sazlığı'nda da büyük bir çalışma yapıldığını ifade eden Eroğlu, 2011 yılındaki ölçümlere göre 10 bin 436 adet kuş sayımı yapıldığını kaydetti. Eroğlu, Bursa'daki Uluabat gölünde de su seviyesiyle ilgili çalışmalar yapıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti: ''Türkiye'nin birçok farklı yerinde bulunan sulak alanlarımızla ilgili rehabilitasyon çalışmaları gerçekleştirdik. Konya'daki Ereğli Sazlıkları ile ilgili bir çalışma balattık. Bu da çok önemli. İnşallah 2013'te bu çalışmanın da tamamlanması için gerekli talimatı verdim. Ülkedeki barajları da sulak alan olarak düşünüyoruz. Ülkemizdeki bu konudaki en güzel örnek Amasya ilimizdeki Yedikır Barajı. Çünkü bunlar olmadığı zaman özellikle yaz aylarında yaban kuşları su ihtiyaçlarını karşılama imkanı bulamıyor. Bu yüzden barajların çevrelerini Yedikır'da olduğu gibi birtakım göletlerle çevirerek sulak alan olarak düşünüyoruz.''
Haberin detayına ulaşmak için lütfen tıklayınız.
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013