19 Ocak 2013 CumhuriyetGüneş uzmanı Doç. Dr. Çetin Göksu, küresel ısınmayla etkin mücadele için kentlerde ''güneş merkezleri'' kurulmasını önerdi.
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Çetin Göksu, yaptığı açıklamada, küresel ısınmanın gittikçe arttığını, Türkiye'nin de bu duruma karşı bir an önce daha etkin mücadele başlatması gerektiğini söyledi.
Bu amaca yönelik hazırlanan Türkiye Küresel İklim Değişikliği Eylem Planı'nın yetersiz olduğunu, etkin şekilde uygulanmasına yönelik altyapıların henüz oluşturulamadığını savunan Göksu, yine aynı şekilde hazırlanan Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği'nin de nasıl hayata geçirileceğinin belirsiz olduğunu öne sürdü.
Bu olumsuzlukları aşabilmenin, Türkiye'nin küresel ısınmaya karşı başarı elde edebilmesinin, ciddi bir mücadeleyi başlatabilmesine, yeni ve özgün altyapılar geliştirmesine bağlı olduğunu belirten Göksu, bu kapsamda kentlerde güneş merkezleri kurularak küresel ısınmaya karşı ulusal düzeyde etkin mücadele başlatılmasının mümkün olduğuna işaret etti.
"Güneş merkezleri en etkili yöntem"Güneş merkezlerinin küresel ısınmaya karşı en etkili yöntem olduğunu bildiren Göksu, şöyle devam etti:''Kent güneş merkezi, yerel düzeyde ve yerel yönetimlerle birlikte, halkın katılımını sağlayarak güneş projelerinin geliştirilmesini, binalarda, toplu konutlarda yaygın uygulanmasını, alternatif enerji üretim sistemlerinin kurulmasını, güneş parkları, güneş aydınlatma sistemleri, güneş mimarisi, güneşle ısıtma-soğutma sistemlerinin uygulanmasını gerçekleştirecek.''
Göksu, güneş merkezleri sayesinde kentlerde yerel iklimlere uygun güneş sistemlerinin geliştirilmesi ve uygulanmasının sağlanacağını belirtti. Her güneş merkezinde bilimsel araştırmalar yapılarak yöreye uygun modellerin geliştirilebileceğini ifade eden Göksu, böylece güneş teknolojilerinin yerel düzeyde gelişmesinin ve üretim yapmasının sağlanacağını bildirdi.
Kırsal kalkınma için yerel sera modellerinin geliştirilip uygulanabileceğini dile getiren Göksu, ''Merkezlerde, yenilenebilir enerjiler ve güneş teknolojileriyle ilgili eğitimler yapılıp, uygulama için gerekli teknik personel yetiştirilebilir. Kentin sera gazları düzeyi belirlenerek, bu gazların azaltılması için etkin önemler alınabilir'' diye konuştu.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013