YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Ocak 2013

“Akdeniz, Deniz ve Kıyı Çevresinin Durumu Raporu” Kamuoyu ile paylaşıldı

  • Birleşmiş Milletler Çevre Programı/Akdeniz Eylem Planı Koordinasyon Birimi tarafından 2012 yılında tamamlanan “Akdeniz, Deniz ve Kıyı Çevresinin Durumu Raporu”nun lansmanı, Ankara’da 16 Ocak 2013 günü UNDP Türkiye Ofisinde yapıldı.

    UNDP Türkiye Daimi Temsilcisi Yardımcısı Matilda Dimovska ve UNDP Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Programı Sorumlusu Katalin Zaim’in ev sahipliğinde, Panel Konferans şeklinde düzenlenen toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileri ile ilgili kurumlar ve bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı. 

    Raporun ana hatları; Program Görevlisi Atila Uras’ın danışmanlığında, Akdeniz Eylem Planı Koordinatörü Maria Luisa Silva Majias tarafından katılımcılarla paylaşıldı. Raporda; Akdeniz ekosistemleri ve zengin biyoçeşitliliği hakkında kapsamlı bilgiler içermekte olup, Barselona Sözleşmesi (Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi)  ve eki protokollerine taraf olan ve Türkiye’nin de yer aldığı 21 Akdeniz ülkesinin deniz çevresini ve kıyı ekosistemlerini olumsuz etkileyen baskı unsurlarına yer veriliyor. Bu toplantıda; aşırı balıkçılık, kıyı kentlerinde kirlilik, denize bağlı sanayi tesislerinin neden olduğu kirlenme ve istilacı türlerin yayılması gibi Akdeniz ekosistemi üzerindeki baskılar ayrıntılı bir şekilde değerlendirildi. Panelistlerden, Türkiye’nin “Deniz ve Kıyı Koruma Alanlarının Güçlendirilmesi Projesi” Yöneticisi olan Harun Güçlüsoy da, Akdeniz’in özellikle Kızıldeniz'den gelen istilacı türlerin etkisinde olduğunu ve bunun bölgedeki iklim değişikliği ve sıcaklıkların artışıyla bağlantılı olduğunu vurguladı.

    İlgililer, “Akdeniz, Deniz ve Kıyı Çevresinin Durumu Raporu”nun (State of the Mediterranean Marine and Coastal Environment Report) İngilizce ve Fransızca’sına aşağıdaki linkten ulaşabilir:

    http://www.grida.no/publications/soemediterranean/

    Zeynep Talu
    16 Ocak 2013, Ankara

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu