YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Ocak 2013

Arıtma sahası kuş cennetine döndü

  • 30 Aralık 2012 Radikal
    İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nden çıkan 'arıtılmış' suların Körfez'e döküldüğü alan, adeta Kuş Cenneti'ne döndü

    Türkiye ’nin Avrupa standartlarında arıtma yapan en büyük arıtma tesisi olan Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi; arıtma kalitesi ile Körfez’in temizlenme sürecine ve ekolojik dengenin gelişmesine büyük katkı koyuyor. Eski Gediz Deltası üzerinde 22 milyon metrekarelik alan üzerine kurulan tesise konuk olan kuşlar da arıtma kalitesinin canlı örneği.

    Arıtma tesisinde arıtılan suların denize deşarj edildiği 2.5 kilometrelik hat pek çok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Flamingo, pelikan, martı, şahin, kara leylek, gri balıkçıl, beyaz balıkçıl, küçük balıkçıl, kara batak, sakar meke, suna, angıt ve sumru gibi kuş türlerini burada görmek mümkün. Adeta kuş cenneti ni andıran tesisteki kuş türlerinin her geçen gün arttığına dikkat çeken İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, 2000 yılında hizmete giren tesiste günde 605 bin, yılda ise 225 milyon metreküp atık suyun arıtıldığını belirtti.

    Tesisin bulunduğu bölgenin çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yaptığını söyleyen yetkililer, "Tesisin işletmeye alınmasından sonra yüksek kalitede arıtılmış tatlı suların denize dökülmesi sonucu, geçmişte sadece tuzlu su ekosistemine sahip olan bu bölgede tatlı su ile birlikte tatlı ve deniz suyunun karışımından dolayı acı su ekosistemi de oluştu. Bu nedenle kuş türleri de arttı. Yıllar geçtikçe de tesisin deşarj yaptığı alanda pek çok kuş türü görülmeye başlandı" dedi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu