30 Aralık 2012 RadikalDüzensiz bir yağış rejimine sahip olan Türkiye, yağışlardaki değişkenlikler nedeniyle kuraklık riskiyle karşı karşıya kalıyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı, “ Türkiye 'nin 2011-2012 Tarım Yılı Kuraklık Analizi” raporuna göre, Türkiye'de çok farklı iklim özelliklerine sahip bölgelerin bulunmasının aynı dönemde hem kuraklık hem de nemliliğin yaşanmasına neden olabiliyor.
Yıllık yağış ortalamasının 643 milimetre olduğu Türkiye'de, 2011-2012 dönemini 660 milimetrelik yağışla tamamlayarak normale göre yüzde 3'lük bir artış olduğu ifade edilen raporda, son 51 yıl dikkate alındığında en kurak tarım sezonunun 477 milimetre ile 1972-73 döneminde, en yağışlı sezon ise 840 milimetre ile 1962-1963 döneminde yaşandığına vurgu yapıldı.
Bölgelere göre bu yıl kuraklığın, daha çok Türkiye'nin Orta ve Doğu kesimlerinde kendisini hissettirdiği, Güney ve Batı Bölgelerde ise normal düzeyde yağış aldığı kaydedilen raporda, yağışlarda en fazla düşüşün yüzde 17 ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşandığı bildirildi.
EGE VE AKDENİZ BÖLGELERİNDE YAĞIŞLARDA ARTIŞ YAŞANDIRaporda, yağışların, İç Anadolu Bölgesi'nde yüzde 10, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise yüzde 1 oranlarında düşüş gösterdiğine yer verilerek, yağışlarda, Ege Bölgesi'nde yüzde 17, Akdeniz Bölgesi'nde ise yüzde 15 oranında artış görüldüğü ifade edildi.
Söz konusu raporda, 2011-2012 tarım yılındaki 12 aylık dönemde, Karadeniz Bölgesi'nin doğusu ve orta iç kesimleri, İç Anadolu Bölgesi'nin ortası ile kuzeybatısı hariç tamamı, Akdeniz Bölgesi'nin doğusu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin orta kesimleri ile güneydoğusu, Bitlis ve Van hariç Doğu Anadolu Bölgesi'nin tamamı ile lokal olarak da Burdur ve Tekirdağ civarlarında değişen şiddetlerde kuraklık yaşanırken, Türkiye'nin güneyi, batısı ve Orta Karadeniz civarlarında ise 12 aylık dönemde nemliliğin hakim olduğu vurgulandı.
Marmara Bölgesi'nin orta ve kuzeyi, Karadeniz Bölgesi'nin batısı ile doğusu, İç Anadolu Bölgesi'nin Kırıkkale-Niğde hattı hariç tamamı, Akdeniz Bölgesi'nin doğusu ile iç kesimleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin orta kesimleri ile güneydoğusu, Ağrı-Van hattı ile Elazığ hariç Doğu Anadolu Bölgesi'nin tamamında söz konusu dönemde değişen şiddetlerde “tarımsal kuraklığın” hakim olduğuna yer verilen raporda, buna karşın, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi'nin kıyı kesimleri ile Karadeniz Bölgesi'nin orta kesimlerinde ise nemlilik yaşandığı belirtildi. Raporda, söz konusu değerlendirmelere göre, 2011-2012 tarım yılında meteorolojik faktörlerin, tarımsal üretimi genelde olumlu etkilediği, orta ve doğu bölgelerde ise olumsuz yansımalar gösterdiği bildirildi.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013