25 Aralık 2012 CumhuriyetOrman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye'deki tüm barajların çevrelerine yeşil kuşak ağaçlandırması yapacak.
Bu kapsamda ilk olarak Atatürk Barajı'nın Adıyaman tarafında, 161 kilometrelik bir kıyı kesiminde etüt çalışmaları tamamlanarak, ağaç dikimine başlandı. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, yaptığı açıklamada, geçmişte şehirlerin çevrelerine yeşil kuşak ağaçlandırmaları yaptıklarını anımsatarak, şimdi ise Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla bu yıl baraj göllerinin kenarlarına yeşil kuşak ağaçlandırmasına başladıklarını anlattı.
Bu çalışma kapsamında, baraj göllerinin etrafında şerit halinde yeşil alanların oluşturulmasını sağlayacaklarını aktaran Avcı, bu alanların, şu anda barajlardaki işletme kotu ile en yüksek su seviyesi arasında kalan yerler olacağını söyledi.
Bu nedenle su yükseldiğinde dikilecek bazı ağaçların su altında kalacağını anımsatan Avcı, onun için alt kısımlara, suyun altında kalabilecek ağaçların, biraz daha yukarılara yarı suya dayanıklı ağaçların, daha yukarılara ise diğer ağaç türlerinin dikileceğini belirtti.
Suyun altında kalabilen kavak, söğüt gibi türlerin yanı sıra dut ağacı gibi hem meyvesinden, hem yaprağından ipek böcekçiliğinde kullanılabilen türleri dikmeyi düşündüklerini dile getiren Avcı, öncelikle barajların bulunduğu bölgelerdeki insanların ihtiyaçlarını gözönünde tutarak ağaçlandırma yapacaklarını ifade etti.
Özellikle İç Anadolu gibi veya Keban ile Atatürk barajlarının çevresine dut ağacı dikeceklerini aktaran Avcı, bu ağacın suya dayanıklılığının yanı sıra karbonu en iyi depolayan ağaçlardan biri olduğunu, bal üretiminde de kullanılabildiğini vurguladı.
İklim koşullarına göre ağaç çeşitleri belirlenecekBaraj gölleri civarındaki ağaçların, o bölgenin iklim koşullarına göre belirleneceğine dikkati çeken Avcı, Akdeniz Ekoloji Bölgesi'nde su basar bölümlere Amerikan Bataklık Servisi, Sığla, Kızılağaç, Doğal ve Salkım Söğüt ağaçlarının; nemli ya da kısa süreli su basar bölümde ise Doğu Çınarı, Amerikan Sığla Ağacı, Sığla Ağacı, Zakkum, Kara Kavak, Ak Kavak, Kırmızı Okaliptüs, Mersin, Hayıt, Karaağaç ve Palmiye dikileceğini söyledi.
Karadeniz Ekoloji Bölgesi'nde ise su basar bölümlere Amerikan Bataklık Servisi, Sığla, Sakallı Kızılağaç, Sivri Meyveli Dişbudak, Söğüt ve Salkım Söğüt dikileceğini belirten Avcı, nemli ya da kısa süreli su basar bölümde de Doğu Çınarı, Amerikan Sığla Ağacı, Sığla, Dişbudak Yapraklı Akçaağaç, Çınar Yapraklı Akçaağaç, Ova Akçaağacı, Kara Kavak, Ak Kavak, Karaağaç, Mabet Ağacı, Huş, Amerikan Lale Ağacı, Yaygın Dişbudak ve Sivri Meyveli Dişbudak ağacının tercih edileceğini kaydetti.
Avcı, İç Anadolu Ekoloji Bölgesi'nde de su basar bölümde Söğüt; nemli ya da kısa süreli su basar bölümde ise Kara Kavak, Huş, Karaağaç, Yaygın Dişbudak, Sivri Meyveli Dişbudak, Amerikan Dişbudak, At Kestanesi, Dişbudak Yapraklı Akçaağaç, İğde, Beyaz Dut, Yalancı Akasya ve Ilgın dikileceğini aktardı.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
İklim değişikliği, küresel ekosistemleri dönüştürerek hava koşullarından su döngülerine, biyolojik...
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013